Heuvelrug

Heuvelrug scoort hoog bij wandelaars: UPDATE: ruim 5000 downloads

morningdew

Wandelroutes op de Utrechtse heuvelrug staan bovenin de top vijf van de website Wandelzoekpagina. Het Leersumse Veld eindigde als eerste met 1127 downloads, de Driebergse Klein Zwitserlandroute behaalde een vijfde plaats met 599 downloads. Ook in andere categorieen scoort de Heuvelrug goed.

Leersumse Veld
Dat blijkt uit de wandeltoppers, een overzicht van de meest geraadpleegde wandelroutes van Nederland op Wandelzoekpagina, een website waar veel wandelaars en recreanten op zoek gaan naar korte en langere wandelroutes. In de categorie NS-wandelroutes scoorden ook de routes Utrechtse heuvelrug (4e, met 957 downloads) en de Amerongse Berg (2e, 970 downloads) erg goed. Verder noteerde het Utrechtpad een vijfde plaats in de categorie Streekpaden. Het Utrechtpad loopt een heel stuk over het grondgebied van de gemeente Heuvelrug, waarbij het ook het Driebergse Aderwinkelpad volgt. Geen vermeldingen behaalde de Utrechtse heuvelrug in de categorien wandelgidsen, wandelvakanties en wandelaccommodaties.

Stichting De Voetstap laat in een persbericht weten verguld te zijn met de vermelding. De Voetstap adopteerde het Klein Zwitserlandpad toen de Driebergse VVV enige jaren geleden werd opgeheven. De wandeling, een rondwandeling van twee uur, is sindsdien te downloaden vanaf de website van De Voetstap. De wandelroute Het Leersumse Veld is een rondwandeling van twee tot vier uur rond de Leersumse Plassen die start vanaf Restaurant D'arthuizen.

De hoge noteringen van de Utrechtse heuvelrug wijzen op een grote populariteit van het gebied bij wandelaars, die voor routebeschrijvingen ook terecht kunnen op andere sites, bij traditionele, geschreven beschrijvingen in boekjes en folders of ter plaatse paaltjesroutes kunnen volgen. Volgens Stefan Horn van Wandelzoekpagina is het wandelen op de Utrechtse heuvelrug met name populair vanwege de nabijheid. 'Ik dacht vroeger altijd dat de Veluwe en Zuid-Limburg de meest populaire gebieden zijn, maar dat is niet zo. Het meest gewandeld wordt er door mensen uit de randstad, en voor hen is de Utrechtse heuvelrug redelijk dichtbij, terwijl het toch een bijzonder karakter heeft: het zijn de eerste heuvels voor de randstadwandelaar.' Horn denkt dat de NS-wandeling Utrechtse heuvelrug wel eens de meest populaire wandeling van Nederland zou kunnen zijn. 'Het is natte vingerwerk, maar ik doe dit werk nu al twaalf jaar en iets zegt me dat dit de meest gedownloade wandeling ooit is.' Dat de accommodaties op de Utrechtse heuvelrug niet zo hoog scoren is voor Horn geen verrassing: 'Mensen gaan dezelfde dag weer terug, dus hebben geen behoefte aan overnachten.' 

Overigens staat de meest gedownloade wandeling op de Utrechste heuevelrug niet in een top vijf: de Groene wissel Driebergen-Zeist is in 2011 ruim tweeduizend keer gedownload en haalde daarmee een zevende plaats. Groene wissels zijn rondwandelingen vanaf een NS-station. De Groene Wissel Driebergen-Zeist loopt voornamelijk over Zeister grondgebied. Volgens Horn zijn de bezoekcijfers van zijn Wandelzoekpagina weer met 50% gestegen en verwacht hij de gevolgen daarvan op de wandeltoppers 2012 te zien.