Heuvelrug

Heuvelrug in Slag om Nederland

Het bestuur van de gemeente Utrechtse heuvelrug staat vanavond model voor megalomane bestuurders met paleiswensen, in de tv-serie De slag om Nederland.

In de serie onderzoekt de VPRO 'of de Nederlandse burger nog iets te zeggen heeft over zijn land'. Het programma wordt gemaakt door de makers van de serie Keuringsdienst van Waarde, waarin de productie van waren als toiletpapier en wijn worden gefileerd. In eerdere afleveringen van De slag om Nederland ging het over de wassen neus van inspraak bij ruimtelijke plannen, of de ineenstortende kantorenmarkt. 

De aflevering van vanavond heet Gemeentepaleizen, en gaat voor een belangrijk deel over het omstreden besluit van de gemeente Heuvelrug tot de bouwen van een nieuw gemeentekantoor, dat volgens de TV-makers €100.000 per ambtenaar gaat kosten. 'Met de creditcard van de bevolking zetten zij nieuwe gemeentepaleizen neer. Onder het mom van gemeentelijke herindeling, duurzaamheid, centralisering van ambtenaren en het nieuwe werken, worden de meest prachtige stadhuizen neergezet,' aldus de inleiding van het programma, waarin ook Anne van Doorn, aanvoerder van het burgerprotest van voorjaar 2011 aan het woord komt. Vanavond, maandag 6 februari, 20.25 uur, NED 2.