Doorn

Peijs nuanceert: Vlissingen is ’toekomstgericht concurrerend’

UPDATE: Peijs nuanceert eerdere berichtgeving en noemt nieuwbouw kazerne in Vlissingen  'toekomstgericht concurrerend.'  Wethouder Pamboer toont zich weinig verbaasd. 

Eerder vandaag berichtte de PZC dat Peijs claimde dat nieuwbouw van de marinekazerne in Vlissingen een goedkopere oplossing zou zijn dan vernieuwbouw van de bestaande kazerne in Doorn. Wat wel klopt is dat Peijs en haar werkgroep hun langverwachte rapport inmiddels naar minister Hillen hebben gestuurd. Die gaat het rapport naast het Doornse rapport leggen en een beslissing nemen. Doorn -of eigenlijk de gemeente Utrechtse heuvelrug- betoogde in januari dat vernieuwbouw in Doorn juist €60 miljoen goedkoper zou zijn. Bovendien zou de minister nog eens tot €150 aan exploitatielasten besparen wanneer hij de kazerne in Doorn zou laten staan.

Navraag bij de afdeling communicatie van de provincie Zeeland levert een nuancering op van het nieuws uit de PZC. Peijs' voorlichter Ingrid Martens heeft Peijs uit een vergadering gehaald om de volgende woorden te noteren: 'Dat klopt niet. Ik heb gezegd: nieuwbouw van de kazerne in Vlissingen is toekomstgericht concurrerend.' Wat wel klopt is dat het rapport van de werkgroep -waarin Zeeland, Vlissingen en defensie zijn vertegenwoordigd- inmiddels bij Hillen op het bureau ligt. 'Het is klaar, maar is de komende weken alleen voor intern overleg beschikbaar. Dat kan wel enige weken duren,' aldus de voorlichter van Peijs. De berichtgeving van de PZC is inmiddels ook aangepast.

Wethouder Pamboer van de gemeente Utrechtse heuvelrug toont zich in een reactie weinig verbaasd over de nieuwsberichten: 'Ons rapport is in januari behoorlijk ingeslagen, vanwege die keiharde cijfers, die aantonen dat Doorn goedkoper is.' Volgens Pamboer is het Zeeuwse rapport daarop uitgesteld, ook omdat Hillen er twee nieuwe opdrachten aan koppelde: probeer het verschil tussen de investeringen in Doorn en Vlissingen te overbruggen en ga op zoek naar financiele vormen die de exploitatie goedkoper maken. 'Daar waarschuw ik in mijn rapport ook voor: Pas op met het kunstmatig verplaatsen van de kosten via public-private-partnerships en andere constructies. Die kosten verplaats je namelijk alleen maar naar de toekomst.'

Pamboer wacht inmiddels rustig op openbaarmaking van het Zeeuwse rapport. Dat moet in elk geval voor 25 april gebeuren, de dag dat de 2e Kamer er over vergadert. 

 

20120119-20120119-img 5027