Heuvelrug

Politie: boeven stalken helpt

img 6065

Misdaadpreventie werkt, zeggen de Heuvelrugse politiechef Willem van de Vliert en burgemeester Frits Naafs. Desondanks steeg het aantal inbraken in zowel woningen, bedrijven als auto's vrij fors. Er werden tien inbrekers aangehouden. Vijf daarvan zijn alweer vrij en worden nu gestalkt door de wijkagent.

De criminaliteitscijfers 2011 op de Heuvelrug vertonen een nogal wisselend beeld, enerzijds positief, anderszijds negatief. Het aantal geweldsdelicten en de overlast door jongeren daalde, terwijl het aantal woning-, bedrijfs  en autoinbraken juist een groei vertoonde, zo blijkt uit de criminaliteitscijfers 2011. Op de Heuvelrug werd in 2011 352 maal bij een woning ingebroken, dat is 8 maal vaker dan in 2010. Het aantal bedrijfsinbraken steeg fors van 71 naar 100, het aantal autoinbaken steeg licht van 270 tot 281. 

img 6065

Wijkchef Van der Vliet noemt het opvallend dat het meerendeel van de inbraken plaatsvond in Driebergen en Doorn. Driebergen, vlakbij vluchtweg A12, is al jaren lijstaanvoerder op de Heuvelrug, maar voor het feit dat Doorn voor het eerst Maarn (ook naast de A12) naar de derde plaats verwijst heeft Van de Vliert geen verklaring. Zorgen heeft Van de Vliert ook over het gestegen aantal nachtinbraken, die vaak een relatief grote impact hebben op de slachtoffers. 'Wat mij betreft mag het OM dat wel tot uiting laten komen in de strafmaat,' aldus Van de Vliert in een toelichting.

Politie en gemeente zijn afgelopen jaar flink aan de slag gegaan met preventie; acties die het aantal inbraken moeten doen dalen. Zo is een ex-inbreker de Heuvelrugse lanen ingestuurd gewapend met een camera, om de eigenaren van de gefilmde huizen op bewonersavonden met de beelden te confronteren. 'Overal ladders, overal klikoos voor het grijpen, garagedeuren die overdag gewoon open stonden, aldus burgemeester Naafs. Van de Vliert: 'Mensen laten vaak laptops op tafel of het bureau liggen, zonder hem uit te doen. Voor een inbreker is dat blauwe lichtje erg goed zichtbaar.' Volgens Van de Vliert is acht op de tien inbraken een gelegeheidsinbraak, in de zin dat de inbreker niet gericht op pad gaat, maar zich laat leiden door ladders, blauwe lampjes en andere lokkertjes.

Tien van die inbrekers zijn vorig jaar aangehouden. Vijf van hen behoorden tot wat de politie een 'criminele dadergroep' noemt. In feite ging het om een groepje van vijf Marokkaanse jongens, waarvan drie uit Driebergen, dat regelmatig inbraken pleegde. De jongens hebben hun straf van acht maanden inmiddels uitgezeten, maar worden sinds hun vrijlating door politie en gemeente 'dicht op de huid gezeten', zeggen politiechef Van de Vliert en burgemeester Naafs: 'De wijkagent belt vaak aan. We zetten de reclassering er bovenop, proberen in gesprek te blijven met de jongens zelf, hun ouders en de omgeving, om zo informatie te halen. Zo kunnen we zien waar we kunnen helpen, zodat deze jongens niet terugvallen in oud gedrag. Het komt er op neer dat de wijkagent ze gewoon stalkt,' aldus Van de Vliert.

Burgemeester Naafs is positief over het programma HALT, waarmee jonge schuinsmarcheerders op het rechte pad worden gehouden. Nieuw in HALT is een fase waarin jeugdige overlastplegers excuses moeten komen aanbieden, zodat Naafs onlangs werd verrast met een bezoek van vier jonge boefjes die gemeente-eigendommen hadden gemolesteerd. 'Dat is me uitstekend bevallen. Gewoon om te kunnen vragen: waarom doe je dat eigenlijk?' Schouderophalen is dan het voornaamste antwoord, zegt Naafs, totdat je ze de toekomst in laat kijken. 'Er zat ook een jongen tussen die een horecabedrijf wil beginnen. Die heb ik verteld dat je daar een vergunning voor nodig hebt, en dat je daar met een HALT-verleden toch echt iets moeilijker aan komt. Daar keek hij wel van op.'

Positief is Naafs ook over de daling van het aantal gevallen van jeugdoverlast. Via de 'horecafoon' – een apart nummer waarop uitgaangsgelegenheden direct met de politie kunnen bellen- wordt de politie op de hoogte gehouden van eventuele overlast. Politieagenten begeleiden de bussen die de plaatselijke jeugd van en naar discotheek Brothers brengen, zodat het rustig blijft en 'er niet tegen lantaarnpalen wordt geplast'. Bijzonder verheugd is Naafs verder over de goede samenwerking rond de beruchte hockeyfeesten, waarbij jongeren soms extreem veel alcohol nuttigen en laveloos de thuisreis aanvaarden. Naafs: 'Ik vind het bizar dat jongeren zo twintig bier achterover tikken en vervolgens liggend op een rotonde worden aangetroffen. Er werd eerst ontkend dat er problemen waren. Maar nu werken we goed samen, hebben we afspraken gemaakt, wordt de jeugd ook door de verenigingen zelf op hun gedrag aangesproken en zie je dat de overlast flink is gedaald.' 

Minder positief is de stijging van het aantal autoinbraken. Slachtoffers zijn met name auto's op parkeertereinen van de horeca, het NS- station en op conferentiecentra, waar het volgens van de Vliert regelmatig 'vol staat met  leasebakken.' Naafs en Van de Vliert gaan komend jaar een lokauto inzetten om inbrekers te pakken. De lokauto is beschikbaar gesteld door de Bond van Verzekeraars, die hiermee geld hoopt te besparen. 

Download hier de criminaliteitscijfers voor de Heuvelrug als geheel, en gesplitst per dorpskern.

Bekijk hier een fragment van het persgesprek met politiechef