Heuvelrug

Politieposten Leersum en Driebergen sluiten

nwpolitiebureaudoorn

De vorming van de Nationale Politie heeft de sluiting van de politieposten Driebergen en Leersum tot gevolg. Eerder verdwenen al de politiebureaus in Amerongen en Maarn. Alle politie wordt geconcentreerd in het nog te bouwen nieuwe hoofdkwartier te Doorn. De politie gaat daar 'extern georienteerd' werken.

Dat zegt politiechef Willen van de Vliert, tijdens de toelichting op de criminaliteitscijfers 2011. De wetgeving rond de Nationale Politie is de Eerste Kamer nog niet door, naar verwachting gebeurt dat halverwege dit jaar. Eerst moet het nieuwe hoofdkwartier in Doorn nog gebouwd worden, want in het huidige kantoor in Doorn is geen plaats voor alle dienders. De politiebureaus in zowel Driebergen als Leersum huizen nog in de oude gemeentehuizen. Zodra het nieuwe gemeenetkantoor in Doorn gereed is moeten die oude gemeentehuizen verkocht en zal  de politie moeten verhuizen naar Doorn.

nwpolitiebureaudoorn

 

De serviceverlening door het regionale servicecentrum (bereikbaar via het nummer 0900- 8844) in Utrecht moet beter, vindt ook politiechef Van de Vliert. Vorige maand liepen meerdere ondernemers tegen stroeve serviceverlening door het servicecentrum aan, wat de politie zowel op twitter als in de pers en de gemeenteraad op forse kritiek kwam te staan. De lokale politie op de Heuvelrug en het servicecentrum in Utrecht hebben weinig verband, aldus Van de Vliert. 'We kennen elkaar niet. Er zitten daar telefonistes.' Volgens Van de Vliert en voorlichter Ingrid Lemeer blijft ondanks de problemen met het servicecentrum de tienminutengarantie van de meldkamer (beriekbaar met nummer 112 ) intact. Ze roepen de burgers op zodra er verdachte situaties zijn te bellen met alarmnummer 112. Als ondersteuning daarvan start binnenkort de campagne '112, daar vang je boeven mee'.

De politie is inmiddels ook gestart met de pilot 'verbinding, veiligheid en vertrouwen'. Hierin wil de politie de nadruk leggen op de 'externe orientatie'. 'Dit betekent dat de mening en ervaringvan de burger centraal worden gesteld en er wordt getracht iedere dag vanuit dit perspectief te werken', aldus het persbericht van politie en gemeente. Politiechef Van de Vliert: 'We willen weten: wat vinden jullie? Waar moeten we onze tijd en mankracht aan besteden. Waarbij het niet te voorkomen is dat het ook over hondenpoep gaat, maar we wel willen voorkomen dat het alleen maar over hondenpoep gaat.'