Driebergen

Plan Driebergs dorpshuis vlot getrokken

IMG 8079

Het plan om het voormalige Driebergse postkantoor om te bouwen tot een soort dorpshuis leek mislukt, maar is net op tijd nieuw leven ingeblazen. Het moet nu ietsje bescheidener worden.

Vorig jaar september trad een groepje initiatiefnemers naar buiten met het plan: op de plaats van het oude postkantoor een nieuw gebouw, met boven bedrijfjes en beneden een multifunctionele ruimte, gedeeld door bibliotheek, horeca en andere publieke voorzieningen, uitlopend in een buitenruimte met terras, dat vloeiend moet overgaan in het Wildbaanpark. Een jaar hadden de initiatiefnemers al gewerkt aan het plan, dat destijds vrij enthousiast onthaald werd.

Aanvankelijk ook door de gemeente, zegt Loes WIllemsen, als architect betrokken bij het plan. 'We hebben een paar ontbijtsessies gehad, waarbij enthousiast gereageerd is door de de wethouders Verhoef en Van Oostrum. Daarna hoorden we een tijdje niets. Vervolgens kregen we een negatief antwoord. We stonden met open mond. We dachten: dit is einde oefening.'

Een officiele reactie was dat echter nog niet. Achter de schermen stuurde het college van benw de afwijzing weer terug naar de ambtenaren. Die vonden het plan niet voldoen aan het bestemmingsplan. Juist dat moesten de ambtenaren wat duidelijker motiveren, zeiden de wethouders. Bovendien moesten de ambtenaren uitleggen hoe het plan eventueel nog wel aan de voorwaarden kon voldoen.

Vorige week was er dan plots de hernieuwde informatieavond, in het bewuste postkantoor. Tekeningen van het aangepaste plan waren er nog niet, wel het aangepaste idee in woorden. Dat is eigenijk indentiek aan het oorspronkelijke idee, met iets minder vierkante meters vloeroppervlak, plus een iets bescheidener horecavoorziening. Hierdoor zouden er minder parkeerplaatsen nodig zijn, waardoor het plan alsnog de ambtelijke toets zou kunnen doorstaan.

IMG 8079

Het postkantoor zelf plus het pand ernaast  -ook in bezit van TNT- moet nog altijd worden vervangen door twee villa's die 'passen in het rijtje' van de Buzziburglaan, met de enigszins hoekige, statige uitstraling van de zogenaamde Stichtse Lustwarande. De bovenverdiepingen worden bezet door 'zakelijke dienstverleners'. Beneden bevinden zich de publieksruimtes, waarbij de villa's aan de achterzijde onderling worden verbonden, en een paviljoenachtige uitstraling krijgen, met veel hout, glas en licht.

Aan de achterzijde zou een terras de overgang moeten maken naar het groene Wildbaanpark, waar 's zomers regelmatig een concert of optreden zou kunnen plaatsvinden. Architect WIllemsen: 'Dat zou het park eindelijk tot leven kunnen brengen. Net zoals dit plan de dorpskernen van Driebergen en Rijsenburg beter moet verbinden dan nu gebeurt.' 

Anton Tierie, door TNT ingehuurd om het pand te verkopen, kan er kort over zijn. Als de gemeente weer niet akkoord gaat, trekt TNT de stekker eruit en verschijnt er 'een platte koek met twee bouwlagen' die eigenlijk niemand wil. Maar die wel past binnen het bestemmingsplan, niet door de gemeente geweigerd kan worden en ook voldoende geld opbrengt voor TNT. Maar liever ziet Tieri het mooie plan van de initiatiefgroep verwezenlijkt; dat levert het dorp meerwaarde, en is ook voor TNT beter verkoopbaar. Zodra de raad akkoord is gegaan, praat Tierie met investeerders. Meerdere investeerders zouden al interesse hebben getoond. De initiatiefgroep gaat dan ook het aangepaste plan verder uitwerken.

Architect Loes Willems licht postkantoorplan toe

Sneuvelt het plan alsnog, dan zal dat voor de gemeenschap van Driebergen een nieuwe teleurstelling zijn. Eerder sneuvelde al een plan de 'betonnen puist' middenin Driebergen -daar waar AH in huist- te vervangen door iets moois en multifunctioneel openbaars. Iets dat moest doen denken aan de monumentale Wapen van Driebergen, een herberg die daar eeuwen stond, maar in de zeventiger jaren plaats moest maken voor de onstuitbare betonnen vooruitgang. 

Dat plan stierf een stille dood, door geldgebrek en onwil van de eigenaar van het onroerendgoed. Wel huist in het gebouw nog altijd de bibliotheek, die huurt er een weinig toegankelijke, dure verdieping. Juist die bibliotheek speelt een hoofdrol in de publieksruimtes van het nieuwe postkantoorplan. Daar zou de bibliotheek beter toegankelijk zijn,  en bovendien geld besparen door lagere huurkosten. 

%d bloggers liken dit: