Heuvelrug

Mist rond aanblijven Pamboer

Wethouder Pamboer stapte eind mei op zonder zich te verantwoorden voor zoekgeraakte documenten, maar blijkt nog tot 7 juli wethouder te zijn. De vraag is hoe en waarom.

Gisteravond bevestigde burgemeester Naafs een verbaasde gemeenteraad dat Pamboer inderdaad nog tot 7 juli in functie is. Omdat Pamboer direct na zijn aftreden op vakantie zou zijn gegaan, zou het formele ontslag pas op 7 juni zijn ingegaan. Inclusief de opzegtermijn van een maand zou het feitelijke ontslag dus pas op 7 juli intreden. Maar Naafs beloofde de gemeenteraad op korte termijn schriftelijk uit te leggen hoe de vork precies in de steel zit.

De avond van 24 mei beende Pamboer na een even korte als emotionele verklaring de raadszaal uit. Reden zou een gebrek aan vertrouwen van de gemeenteraad zijn, die tot uiting kwam in telkens terugkerende verwijten van raadsleden over onjuist en zelfs misleidend informeren door Pamboer. De wethouder redde met zijn aftreden wel de coalitie van VVD, D66 en Links Heuvelrug, maar ontnam de gemeenteraad tegelijkertijd de kans hem te ondervragen over een zoekgeraakte brief over de bouw van het omstreden gemeentekantoor. In die brief werd een viertal keuzes voor een anders, kleiner, uitgesteld of helemaal geen gemeentekantoor naast elkaar gezet.

Volgens SGP-raadslid Boonzaaijer is het aanblijven van Pamboer discutabel. Boonzaaijer had de gemeentewet er op nageslagen en alleen gevonden dat de maximale termijn voor ontslag een maand was. 'Dat is dus maximaal, het mag ook korter. Ik ben benieuwd waarom het in dit geval langer dan een maand is geworden.' Het verlengde aanblijven zou te maken kunnen hebben met het dossier marinierskazerne, waar Pamboer al maanden intensief aan werkt en waarvoor hij deze week nog op hoorzittingen in Den Haag moest verschijnen.  

Ook gisteren werd Pamboer nog door de Haagse kamerleden ondervraagd over de cijfers uit zijn rapport. Volgens Naafs deed Pamboer dat inmiddels als dhr Pamboer en niet als wethouder Pamboer. Naafs vond verder dat Pamboer 'daar een compliment voor verdient, omdat hij zich tot het uiterste inspant om de belangen van de gemeente te verdedigen'. Hillridge kon er gisteren helaas niet bij zijn, maar Pamboer heeft het volgens de Zeeuwse krant PZC op zijn derde optreden voor de kamerleden niet zo heel erg goed gedaan. De krant kopte na de zitting gistermiddag: 'PvdA en PVV woest op Doorn over gegoochel met cijfers kazerne'

UPDATE: De gemeente stuurt de volgende verkaring na: 
Als een wethouder op grond van artikel 43 van de gemeentewet ontslag neemt, dan moet dit schriftelijk gebeuren aan de raad. De datum van ontslag is dan een maand later dan de datum waarop de wethouder ontslag heeft genomen. Dit is gedaan om te voorkomen dat de continuïteit van het dagelijks bestuur in gevaar komt. Mocht er binnen een maand een opvolger zijn, dan kan het ontslag ook eerder ingaan.

In het zogenaamde paarse boekje 'rechtspositie gemeentelijke politieke ambtsdragers editie 2012' staat vermeld dat inmiddels wordt geaccepteerd dat een wethouder aftreedt op een datum die beperkt verder is gelegen dan 1 maand na datering schriftelijke mededeling ontslagname. Dit gebeurt meestal met oog op naadloze overgang van de aftredende wethouder naar een aantredende wethouder. Omdat wethouder Roy Pamboer in de maand dat hij zijn opzegtermijn heeft ook reeds vakantie had gepland, en daardoor de overdracht niet kon plaatsvinden, is in overleg besloten om de ontslagdatum op 7 juli in te laten gaan.