Heuvelrug

Tumult in buurgemeente om windmolens

De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede was deze week in rep en roer. Onderwerp was een rij van negen hoge windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Wijk heeft de ambitie in het jaar 2030 klimaatneutraal te zijn. Om dat te verwezenlijken zouden er -onder meer- negen windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal geplaatst moeten worden, maar daartegen bestaat veel weerstand. Afgelopen voorjaar heeft Wijk onderzocht hoe groot die weerstand is. Van de 1400 respondenten bleek tweederde tegen de windmolens te zijn. 

In een tumultueuze gemeenteraadsvergadering dienden vier partijen daarom een motie in om het plan vervroegd af te blazen. Daarop liepen de fracties van SP, Groen Links en D66  boos de raadszaal uit, omdat er afgesproken zou zijn in elk geval na de zomervakantie nog een debat over de windmolens te houden, voordat een definitieve beslising zou worden genomen. Volgens verslaggever Marien Stoel van de website ditiswijk.nl zat de publieke tribune afgeladen vol. 'Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Je had er eigenlijk een film van moeten maken. Er waren negen insprekers, en daarop telkens applaus of gejoel uit beide kampen. Er werden zelfs weddenschappen afgesloten. En er wordt nog steeds druk over getwitterd.'

Volgens Stoel houden de windmolens de gemoederen in Wijk al maanden bezig, omdat er veel weerzin bestaat tegen de torens, die met hun 125 meter hoger zouden worden dan de Utrechtse Dom. Ook in 2004 bestond er een Wijks plan voor windmolens langs het kanaal, maar ook dat plan sneuvelde vanwege de weerstand. Stoel verwacht wel dat het laaste woord over de windmolens nog niet gezegd is: 'Het plan klimaatneutraal te zijn is erg ambitieus. Ingenieursbureau Arcadis heeft uitgerekend dat -naast windmolens en biovergistingsinstallaties- alle daken van Wijk van zonnepanelen moeten worden voorzien.' Bovendien zou het Wijkse college de motie nog naast zich neer kunnen leggen.

Ook de gemeente Heuvelrug wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Er bestaan plannen voor een installatie om het gemeentelijke groen in gas om te zetten en samen met Wijk ondersteunt de gemeente Heuvelrug een aantal boeren die een biovergassingsinstallatie willen bouwen. Ook moet de gemeente een voorloper worden op het terrein van de Groene Economie. 

Lees hier het verslag van ditiswijk.nl

20111119-20111119-img 3910