Heuvelrug

Oud-wethouder moet teveel wachtgeld terugbetalen

Oud-wethouder Stan Klijnhout moet teveel ontvangen wachtgeld terugbetalen. Dat was het onderwerp van de geheime raadsvergadering afgelopen donderdag. Om hoeveel geld het gaat maakt de gemeente niet bekend.

Klijnhout heeft volgens een persbericht van de gemeente een salarisverhoging van zijn functie als directeur van het Marechaussseemuseum in Buren niet gemeld bij de gemeente Heuvelrug. Hierdoor heeft hij vanaf 2006 langere tijd teveel wachtgeld ontvangen. Om hoeveel geld het gaat en hoelang de betalingen zijn doorgegaan maakt de gemeente niet bekend.

Burgemeester Naafs lastte donderdag een besloten raadsvergadering in nadat hem twee weken daarvoor 'een bericht had bereikt waarin een vermoeden werd uitgesproken dat er mogelijk een onrechtmatigheid zou zijn begaan´. In de geheime vergadering heeft Klijnhout vervolgens het boetekleed aangetrokken en beloofd het geld terug te betalen. Wie de tip over Klijnhout heeft doorgegeven maakt de gemeente ook niet bekend.

Klijnhout biedt in een schriftelijke verklaring zijn excuses aan voor het ´verzuim dat de Gemeente, de Raad en de Politiek in het algemeen mogelijk in een negatief daglicht heeft gesteld.´ Klijnhout (VVD) zal tot de terugbetaling is geregeld niet deelnemen aan vergaderingen. Omdat het zou kunnen gaan om valsheid in geschrifte en dus een midsdrijf heeft de gemeente ook formeel aangifte gedaan bij justitie. 

Klijnhout was van 2002 tot eind 2005 wethouder financien van de voormalige gemeente Driebergen, maar tegelijkertijd directeur van het Marechaussseemuseum. Gedurende zjn wethouderschap zijn de inkomsten uit dat parttime baantje altijd correct van zijn wethouderssoldij afgetrokken, schrijft de gemeente. Het probleem is pas ontstaan nadat Klijnhout als ex-wethouder aanspraak maakte op de wachtgeldregeling voor ex-wethouders, en vervolgens de salarisverhoging van zijn Burense baantje vergat door te geven.

Gisteren ontstond beroering nadat het AD/UN het gerucht de wereld in bracht dat Klijnhout was aangetreden als vierde wethouder van de gemeente Utrechtse heuvelrug. Dat had een verslaggever opgemaakt uit de geheime besprekingen, die zowel in aanloop als achteraf met veel raadselachtigheid gepaard gingen. Het nieuws over de ex-wethouder schopt het inmiddels zelfs tot de Telegraaf en het Parool.