Heuvelrug

Mist rond affaire Klijnhout duurt voort

VVD-gemeenteraadslid Stan Klijnhout heeft weer zitting genomen op zijn raadszetel. Maar over zijn vermeende fraude wordt nog altijd niets bekend gemaakt. 

Volgens een kort stukje in het AD van vanochtend nam de VVD'er tijdens een commissievergadering afgelopen donderdag tot verbazing van zijn collega's weer gewoon zitting op zijn stoel, na twee maanden afwezigheid. Via een uitgelekt intern memo liet burgemeester Naafs de volgende dag weten dat Klijnhout inmiddels 'een deel' van het onterecht uitgekeerde wachtgeld heeft terugbetaald aan de gemeente. 

Naafs zegt in het memo verder dat er nog alitjd wordt gerekend aan de 'exacte hoogte van het onverschuldigd ontvangen bedrag aan wachtgeld' en dat hij over een strafrechterlijk onderzoek van het openbaar ministerie geen informatie heeft ontvangen. Volgens een andere bron zou Klijnhout inmiddels zo goed als het gehele bedrag hebben terugbetaald.

Klijnhout trad eind juni tijdelijk terug als raadslid, nadat was gebleken dat hij een salarisverhoging van zijn directeurschap van het Marechausseemuseum niet had doorgegeven aan de gemeente Utrechtse heuvelrug. Die betaalde hem wachtgeld voor zijn functie als wethouder van de gemeente Driebergen-Rijsenburg, waarop zijn salaris in mindering werd gebracht.

Over welk bedrag het ging, en hoelang de onrechtmatigheid heeft voortgeduurd zijn nooit mededelingen gedaan. Ook is tot dusver niet gebleken of het vergeetachtigheid danwel opzet is geweest van de kant van het raadslid. Klijnhout zei destijds wel dat hij zich inmiddels bewust was dat hij zijn inkomsten 'incorrect gemeld heeft'  en het 'ten diepste te betreuren dat door mijn verzuim de Gemeente, de Raad en de Politiek in het algemeen mogelijk in een negatief daglicht heb gesteld.' 

Verder is het nog altijd de vraag hoe de kwestie aan het licht is gekomen. Zowel de gemeente Utrechtse heuvelrug als het Marechausseemuseum willen nog steeds niet op de affaire ingaan. Wel laat een woordvoerder van het museum weten dat Klijnhout nog gewoon directeur is van het museum. 

UPDATE 2/9/12: Diverse pogingen om duidelijkheid te krijgen van Klijnhout zelf zijn tot dusver ook onvruchtbaar gebleken. Vanochtend reageert Klijnhout wel met een e-mail, waarin hij slechts verwijst naar de inhoud van de persberichten.