Heuvelrug

Gemeenteraad nog even niet live

De geplande live-uitzending van raadsvergaderingen via internet is tot nader order uitgesteld. Er is teveel interferentie voor een draadloos systeem, dus moet er eerst een vaste lijn komen.

Misschien dat de het met commissievergaderingen volgende week wel lukt, zegt griffier Hooghiemstra, verantwoordelijk voor vergaderingen van de gemeenteraad. 'We hoopten eind augustus al te kunnen proefdraaien en vanavond de premiere te kunnen beleven, maar op sommige plekken in de raadszaal werden wel tien wifi-netwerken gemeten.'

Omdat die netwerken soms interfereren met het draadloze systeem, zou er geen garantie bestaan op een ongestoord signaal. Er wordt nu eerst gewerkt aan een 'dedicated' lijn. Via die vaste lijn worden de gesproken woorden van de gemeenteraadsleden naar het bedrijf gestuurd dat de vergaderingen integraal uitzendt, via een internetkanaal. 

Dat bedrijf slaat alle opname ook op in een on-line bladersysteem waar vergaderingen ook kunnen worden nageluisterd, of op spreker of onderwerp worden nagezocht. Het nieuwe systeem gaat de geschreven notulen definitief vervangen. De bezuiniging op de notulist staat ongeveer gelijk aan de kosten van het nieuwe systeem €18.000), waardoor de live-uitzending van de vergaderingen geen meerkosten oplevert.

Oorspronkelijk zou het nieuwe systeem vanaf begin september draaien, maar de aanleg van de vaste lijn levert dus wat vertraging op. 'Het gaat lukken, iedereen wil graag,' zegt Hooghiemstra.

Vanwege de vertraging verzorgt Hillridge vanavond alsnog een soort van live-blog van de raadsvergadering, tenzij de interferentie van wifi-netwerken dat verhindert. Onderwerpen: Hoeksteen, budgetoverschrijding GGD, en het al dan niet verkopen van gemeentelijk vastgoed. Bovendien, je weet nooit wat de plaatselijke politici uit hun mouw laten rollen. VVD-raadslid De Brey heeft alvast een extra onderwerp op de agenda laten zetten: de recente golf van woninginbraken.