Driebergen

Action naar Driebergen, kruispunt nog drukker

Met de komst van discounter Action wordt het weer drukker in het centrum van Driebergen. Het CDA wil dat de wethouder snel iets aan de onveilgheid voor fietsers gaat doen.

Action komt in de winkelruimte onder de Scapino, achter de het witte warenhuisgebouw van ABC-vastgoed aan de Hoofdstraat, waar AH en de Driebergse bibliotheek huizen. Bouwvakkers en timmermannen zijn de ruimte al aan het verbouwen. Het hoofdkantoor van Action in het Noord-Hollandse Zwaagdijk wil de komst van Action bevestigen noch ontkennen, en Ahold vastgoed -de eigenaar van het pand-  verwijst hillridge terug naar Action. Gelukkig kan een vriendelijke medewerker van AH het nieuws wel bevestigen: 'Ja, klopt. Ze zijn er druk bezig, in maart gaan ze open, geloof ik.'

De komst van Action betekent niet dat er geen ruimte meer is voor supermarkt Aldi. Nieuwbouw van Aldi langs het parkeerterrein Appelgaard is onlangs geblokkeerd door de gemeenteraad. Gesuggereerd is toen wel dat Aldi zich zou kunnen vestigen in het ABC-warenhuis. In de onderste verdieping van het gebouw – er ligt een ruime kelder onder- is nog 1100m2 winkelruimte vrij. Volgens Marcel Loosen van gebouweigenaar ABC-vastgoed zou de verdiepte ligging stedenbouwkundig opgelost kunnen worden met de bouw van brede 'spaanse trappen'. 

Met de komst van Action zal het aantal verkeersbewegingen op het toch al drukke kruispunt toenemen. CDA-raadslid Van Steenderen vroeg afgelopen maandag nog aandacht voor de gevaren die met name fietsers hier moeten trotseren. Uit de statistieken zou blijken dat er drie ongevallen per maand plaastvinden langs de Hoofdstraat, maar volgens Van Steenderen ligt dat aantal in werkelijkheid vele malen hoger. 'Mensen die langs de straat wonen mensen zijn echt onthutst door de dingen die ze dagelijks meemaken,' aldus Van Steenderen.

Verkeerswethouder Homan kondigde opnieuw aan dat in januari een plan van aanpak voor de Hoofdstraat het licht zal zien. Een projectleider daarvoor is al aangesteld, en om aanwonenden en anderen bij het ontwerp te betrekken zal gebruik gemaakt worden van facebook en ander scoiale media. 'Zodat we zo min mogelijk zaken doen die de inwoners niet willen hebben, aldus Homan afgelopen maandag. In september kwam het eerste ontwerp voor de nieuwe Hoofdstraat naar buiten, met verhoogde fietspaden langs het gehele traject, en drie nieuwe rotondes. 

Geld voor de uitvoering is er echter nog niet. Homan kondigde in september aan dat geld niet alleen te willen vinden in de eigen begroting, maar ook te zoeken naar onconventionele oplossingen in combinatie met privaat geld, zoals die zijn gebruikt in de aanleg van de A12.  

Aan de oproep van Van Steenderen om vooruitlopend op de uitvoering van het plan vast maatregelen te treffen, kon Homan niet voldoen. 'Als er iets is dat we nu zouden kunnen uitvoeren, dan zouden we dat doen. Maar zelf heb ik daar geen ideen voor.' De suggestie van Van Steenderen voor een tijdelijk stoplicht bij de kruising Appelgaard-Hoofdstraat wees Homan resoluut af. 'Dat kunnen we niet snel even volgende week doen. Dat moet je zorgvuldig bekijken, ook in verband met de doorstroming van het verkeer. Anders krijg je ontzettend veel kabaal in het dorp.'