Heuvelrug

College wil ook in beeld

Luistercijfers

De luistercijfers van de commissie- en raadsvergaderingen vallen nogal tegen, met rond de twintig luisteraars. Daarom moet er ook beeld bij, zeggen burgemeester en wethouders van de gemeente Heuvelrug.

De vergaderingen van de Heuvelrugse politiek zijn sinds september vorig jaar live te volgen via een webcast: een audiokanaaltje op internet. Dat ging de eerste maanden niet geruisloos, de weergave stokte geregeld, waarna de politici in onnavolgbare brokjes tekst zichzelf weer inhaalden. Het audioverslag is inmiddels beter op orde. Ook zijn de vergaderingen achteraf na te luisteren, al moet je daarvoor nog flink zoeken in bestanden van gemiddeld drie uur.

Mogelijk is de stroeve aanloopperiode reden voor de tegenvallende luistercijfers: gemiddeld een luisteraar of twintig, met wat uitschieters naar dertig en een top van zesenvertig luisteraars op 4 april, toen de Leersumse basisschool de Hoeksteen controversieel onderwerp van debat was. 

Wethouder Homan denkt dat het zou helpen als er naast microfoons ook camera's op de sprekers gericht worden. 'Het is moeilijk luisteren als je de stemmen niet kent. Met beeld krijg je daar een gezicht bij, en een naambordje. Dan zul je zien dat er een paar honderd mensen gaan kijken.' Ook bugemeester Naafs is voorstander van het gebruik van camera's. 'De infrastructuur is er al voor aanwezig, we hoeven ze alleen nog maar aan te schaffen. Ik verwacht dat er binnen twee jaar camera's hangen.'

Luistercijfers