Geen feest bij opening nieuw gemeentekantoor

De gemeente Heuvelrug opent het veelbesproken nieuwe gemeentekantoor zonder feest. 'Dat zou niet passend zijn.'

Read More

Geen feest bij de opening van het nieuwe gemeentekantoor, zeggen benw van de gemeente Utrechtse heuvelrug, nu het meest duurzame gemeentekantoor van heel Nederland af en klaar is. 'In deze tijd, waar je moet oppassen met je financien, is een feest niet passend,' aldus wethouder Homan. De geruisloze ingebruikname is ook niet bedoeld om te voorkomen dat de hele discussie rond het kantorencomplex – dat behalve het meest duurzame volgens sommigen ook het meest dure kantoor is- weer wordt opgerakeld. Al houdt Homan daar wel rekening mee. 'De bouw heeft op zijn minst bepaalde gevoelens opgewekt. Daar mag je rekening mee houden.'

 

Gemeentekantoor

 

Vandaag en de dagen erna verhuizen alle dossiers en dossierkasten van de oude gemeentehuizen te Leersum en Driebergen naar het nieuwe complex in Doorn. Volgende week donderdag volgt een interne opening, voordat alle medewerkers hun plekje gaan zoeken. Dat zijn lang niet altijd vaste werkplekken, omdat tegelijk het nieuwe werken wordt ingevoerd, inclusief flexibele werkplekken en thuiswerken. Bovendien gaan niet alle ambtenaren werken in een van de nieuwe gebouwen. De buitendienst blijft gehuisvest in de gemeentewerf, ook al een klimaatneutraalgebouw. Burgemeester, wethouders en hun staf blijven kantoor houden in het Doornse cultuurhuis, dat vanaf de nieuwe gebouwen zowel via paden onder- als bovengronds in ongeveer vijftig stappen te bereiken is. 

 

Kantine

 

Dat cultuurhuis blijft ook de publieksfunctie van het gemeentekantoor houden. Gewone burgers krijgen dan ook geen vrije toegang tot het nieuwe kantorencomplex, dat goed bewaakt gaat worden, gezien de palen met camera's op alle hoeken van het complex. Burgers zijn alleen welkom op afspraak, net als in de oude gemeentehuizen. Open gaan de deuren overigens wel op 5 oktober, als het kantorencomplex deel uitmaakt van een route langs alle duurzame gebouwen in de gemeente.

Nog onduidelijk is hoeveel het nieuwe kantoor uiteindelijk kost. Wethouder Homan beloofde anderhalfjaar geleden zoveel mogelijk over te houden van de €25 miljoen die zijn voorganger Pamboer te besteden kreeg. Gezien de uitgebreide werkzaamheden van de laatste maanden aan de tuinen rondom  – het complex gaat in de volksmond inmiddels niet meer als gemeentepaleis of Paleis Pamboer, maar als het  'Versaillles van de Heuvelrug' door het leven-  zal dat niet eenvoudig worden. Uit de laatste rapportage blijkt dat er in elk geval een halve ton overschiet van de vele miljoenen, en dat de gemeente met meerdere aannnemers nog 'moeizame onderhandelingen' voert over de meer- en minderkosten. 

 

Gkantoor

Homan heeft beloofd nog voor de vakantie' met een voorlopige afrekening te komen.'Eerder ga ik er niets over zeggen,' aldus Homan. De voorlopige afrekening komt inclusief een vergelijking met wat het de gemeente aan exploitatielasten had gekost als de ambtenaren in de oude gemeentehuizen waren blijven zitten. De verkoop van die oude gemeentehuizen -die gezamenlijk bijna eenderde van de kosten van het nieuwe kantoor moeten opbrengen- ligt volgens Homan 'op schema'. Volgens Homan hoeft niemand zorgen te hebben over de financiering, al liet hij via twitter weten niet helemaal gelukkig te zijn met het dossier: 'Besluiten uit het verleden blijven je soms achtervolgen. Nu moet je er het beste van maken.' 

 

Gemeentekantoor2

 

Daarmee doelt de wethouder desgevraagd vooral op de voorgeschiedenis van de bouw, waarbij de gemeente al zes miljoen kwijt was voordat er uberhaupt een plan was, omdat eerst een stuk grond teruggekocht moest worden van een projectontwikkelaar, die daar via een even onhandige als schimmige grondruil met de voormalige gemeente Doorn een appartementencomplex mocht bouwen. Ook de uitvoering van het nieuwe kantoor heeft een prijsopdrijvend effect gehad, zegt Homan. 'Daarmee wil ik niet zeggen dat het een verkeerd besluit is geweest, het is slechts de constatering van een feit. Er is ook gekozen voor een heel mooi ontwerp, er is gekozen voor ondergronds parkeren, voor heel veel duurzaamheid. Dat blijft je achtervolgen, altijd. Dan kun je verder alleen maar zorgen dat je binnen het budget blijft en er zoveel mogelijk profijt van hebt.' 

Lees ook: een reconstructie, volgens het Reformatorisch Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *