Driebergen

Driebergen wil nieuw hart in oud gemeentehuis

Het voormalige gemeentehuis van Driebergen moet nu niet verkocht, maar de komende vijf jaar onderdak bieden aan een veelkleurig soort dorpshuis, zegt een groepje Driebergenaren.  'We hoeven er alleen maar het licht aan te doen.' UPDATE; Nu met poll

Read More

Nu niet verkopen, zeggen initiatiefnemers Cees van den Broek, Wim Hak en Paul Blom over het sinds juni verlaten gemeentehuis aan de Bossstraat. Ondernemersvoorzitter Blom: 'We zitten op de bodem van de vastgoedcrisis. Het gemeentehuis zou nu misschien drie miljoen euro opleveren, terwijl het niet lang geleden voor zeven miljoen in de boeken stond. Zet het pas in de markt als die aantrekt, over een jaar of vijf.'

Dat levert bovendien een 'gouden kans' op om het gebouw om te vormen in een soort dorpshuis, zegt Van den Broek, die dagelijks met dat bijltje hakt in zijn Eurowinkel in het voormalige Driebergse postkantoor. Daar vliegen de tweedehands boeken en kleding als warme broodjes over de toonbank, de opbrengst -ruim een ton per jaar- betaalt mee aan cursussen, opbouwwerk, koffieochtenden en andere bijeenkomsten in de kleinere zijkamertjes van het gebouw, dat een ontmoetingsplek in Driebergen is geworden. Van den Broek: 'De gemeente bespaart een ton aan maatschappelijke kosten die ze niet hoeven te maken omdat wij dat doen.'

Hak Blom en Cees

Maar dat oude postkantoor is even voor de zomer verkocht, en Van den Broek zoekt nu een nieuwe locatie. Het lege gemeentehuis zou dat heel goed kunnen zijn, zeggen Van den Broek en Blom, ook omdat er oude beloftes mee worden ingelost. Blom: 'Niet alleen ligt er bij de gemeenteraad een motie uit 2010 om de Eurowinkel accommodatie te bieden, er ligt ook een motie uit 2009 om de crisis creatief te lijf te gaan, bijvoorbeeld door lege gebouwen ter beschikking te stellen aan starters en zzp'ers. Daar is nog maar weinig invulling aan gegeven, dus hebben we dat stokpaardje weer van stal gehaald.'

Het gebouw zou een plek kunnen worden waar heel veel samenkomt, want ook andere maatschappelijke organisaties zijn welkom op de ruim 3000m2. Reintegratieprojecten die de gemeente in de nabije toekomst toch al moet uitvoeren, een WMO-loket, taalcursussen, huiswerkbegeleiding, startende ondernemers, zzp'ers. Het moet een veelkleurig, dynamisch geheel worden, met op termijn misschien zelfs een theater- of bioscoopzaaltje. Wim Hak: 'Het geeft levendigheid, gezelligheid. Een nieuw hart voor Driebergen.' Van den Broek: 'Er leeft in Driebergen het gevoel dat alles verdwijnt naar Doorn. Er is echt erg veel onvrede. Hiermee kun je een brug slaan, de band herstellen.' Hak: 'Laten we nu niet te lang praten, maar iets terugdoen voor Driebergen

Een dichtgetimmerd businessplan moet nog gemaakt, maar de mannen zijn overtuigd dat het de gemeente niets kost, integendeel, zelfs veel zal opleveren. Kosten die nu gemaakt worden om het gebouw in stand te houden -al gauw een ton per jaar- zullen vervallen, want Van den Broek gaat het gebouw gewoon betalen uit de opbrengsten van de Eurowinkel, de verhuur van werkplekken en de brandweerkazerne, want die zit al in het gebouw. 'En de brandweer heeft behoefte aan uitbreiding, omdat ze nu in de garage moeten omkleden. Een muurtje weghalen en het is geregeld.'

Haast is wel geboden omdat de angst bestaat dat wethouder financien Homan het oude gemeentekantoor toch snel wil verkopen, om zwarte cijfers te kunnen schrijven. Bovendien leeft de gedachte dat is afgesproken met de opbrengsten het omstreden nieuwe gemeentehuis in Doorn mee te betalen. Dat is niet zo, zegt Van den Broek. 'Wel de andere gemeentehuizen en werven, maar niet het Driebergse gemeentehuis.' De angst dat verkoop hun plan in duigen doet vallen is bovendien niet ongegrond, zes jaar dachten ze mee aan een soortgelijk plan voor het oude postkantoor. 'Maar dan is er ineens een koper en hop: weg plan,' aldus Blom. De val van de vraagprijs voor dat pand -binnen zes jaar van 3,5 naar 1,5 miljoen euro- toont bovendien aan dat verkopen op dit moment een slecht idee is.

Hak, naast initiatiefnemer ook gemeenteraadslid van D66, is al langer bezig om een dorpshuis voor elkaar te krijgen, tot nog toe zonder veel resultaat. Hak denkt dat de sterren ditmaal goed staan. 'Dit hoeft geen maanden te duren. Het is bovendien een leuk verkiezingsitem. Wil Driebergen een seniorenflat op die plek, of een nieuw kloppend hart. We hoeven er alleen maar het licht aan te doen.'

{jvotesystem poll=|18|}