Driebergen

Clubs kunnen blijven schenken

IMG 8245

Sportclubs moeten ondernemende clubs worden, want ze moeten zelf hun broek kunnen ophouden. Dan moet die kantine wel voldoende open zijn en omzet kunnen maken, vinden de clubs.

Het is zaterdagmiddag en rumoerig druk in de kantine van FC Driebergen. Jeugdteams die een patatje prikken, trainers die wedstrijden nabespreken. Op het grote scherm aan de lange muur komt Everton op voorsprong tegen Liverpool, vlak eronder gooien gedouchte voetballers met dartpijltjes. Een ovenschaal bittergarnituur schuift door de kantine, terwijl kantinemedewerker Henk fluitjes bier tapt, grappend over de oudere garde die aan de bar hangt. ‘Die zijn door moeders de vrouw het huis uit gestuurd. Mogen echt niet voor zessen thuis komen.’ 

IMG 8245

Bijna was het anders gegaan. Een nieuwe APV -gemeenteregels- bepaalde dat clubs voortaan alleen tussen een uur voor het eerste en na het laatste fluitsignaal alcohol zouden mogen schenken. Dat gebeurde op voorspraak van Koninklijke Horeca Nederland, die de concurrentie van sportkantines voor de reguliere horeca beu is.

Een lobby van de sportclubs heeft dat nog net voorkomen. Clubs zouden nauwelijks nog feestjes kunnen geven, terwijl die inkomsten belangrijk zijn. Met name voor de buren van FC Driebergen -de rugbyclub en de harmonievereniging- zou dat een aderlating zijn. ‘We zijn tevreden, hiermee kunnen we leven,’ zegt Peter Kranenburg, voorzitter van het Heuvelrug Sport Initiatief, dat de belangen van sportclubs behartigt. ‘De gemeente wil dat wij ondernemende sportclubs worden die op eigen benen staan. Als we dan te zeer beperkt worden, dan kan dat niet.’ 

Toch hadden die regels ook FC Driebergen tezeer in een dwangbuis geduwd, denkt voorzitter Peter Dingemans. ‘Het was dramatisch geweest. Behalve dat het een hoop omzet had gescheeld, had het ook de ziel uit de club gehaald. We hebben ook een sociale functie he. Geef je die onvoldoende ruimte, dan haal je hart uit je club.’

IMG 8239

Wel moeten de sportclubs zich voortaan aan iets strengere regels houden, zoals een schenkverbod tot 15 uur op dagen dat ook de jeugd wedstrijden speelt. Dat zal niet voor iedereen makkelijk worden, denkt Lucas van den Hengel, die vandaag niet voetbalt. ‘Voor de gezelligheid,’ is Lucas toch naar de kantine gekomen, net als veel teamgenoten. Kan dat niet meer, dan gaan ze echt niet naar de reguliere horeca, denkt Van den Hengel. En denkt ook clubvoorzitter Dingemans. ‘Maak er 14 uur van, net voor het begin van wedstrijden van het eerste. Dat is veel beter te handhaven.’ 

 

Lees ook: Iets minder schenken in nieuwe APV