Ingezonden

Actueler kon haast niet: Polit

(ingezonden)

Actueler kon haast niet: Politiek Cafe D66 met Wouter Koolmees

Op maandag 30 september jl. begon in Den Haag het overleg over de plannen van de regering voor de begroting 2014. Financiele woordvoerders van de oppositie (en de VVD en PvdA) schoven aan bij Minister Dijsselbloem. ’s Avonds stapte Wouter Koolmees cafe restaurant Brocante in Doorn binnen voor een reeds lang gepland Politiek Cafe over de gevolgen van die begroting. Hij trof een volle bovenzaal aan, die benieuwd was naar zijn ervaringen en de positie van D66 in dit overleg.

De bijeenkomst stond onder leiding van Pieter van der Ploeg (D66-raadslid in Zeist). Deze vroeg Wouter natuurlijk als eerste naar de ervaringen van die middag. Daar was hij duidelijk over: ‘Ik heb niets nieuws gehoord en het was zonde van de tijd.’ D66 wil constructief oppositie voeren en meegaan met de kabinetsplannen als dat kan. Belangrijk is in eerste instantie dat VVD en PvdA het onderling eerst eens worden over de te nemen maatregelen, was de verdere terugkoppeling van Koolmees.

‘D66 hanteert de volgende uitgangspunten: structureel 6 miljard bezuinigen, hervormingen moeten sneller, werken moet lonen en investeren in onderwijs’, aldus Koolmees. Na zijn inleiding ging Wouter in op de gestelde vragen vanuit het publiek. Over de gevolgen van de begroting voor de decentralisaties op het gebied van Jeugdzorg en langdurige zorg, over het sociaal akkoord, over het afschaffen van de ZZP-boete en maatregelen om de werkloosheid aan te pakken.

Al met al een zeer interessante en zeer actuele bijeenkomst. D66 Utrechtse Heuvelrug gaat dan ook gewoon door met het organiseren van politieke cafe’s. Wouter Koolmees maakt intussen overuren om samen met Alexander Pechtold een deel van de plannen van D66 om te zetten in afspraken over de begroting voor 2014. Want bijna iedereen was het eens: niemand heeft op dit moment behoefte aan nieuwe verkiezingen.