Ingezonden

Ausstellung Huis Doorn: ZILVER, Kerst bij de Keizer

(ingezonden)

Vanaf 15 december is heel Museum Huis Doorn gehuld in de stralende glans van ZILVER. Zilver siert de tafels, zilver is te bewonderen in de Maarschalkskamer, zilver in de keuken, zilver overal. Zelfs de kerstversiering is zilverkleurig. De Hohenzollern zilvercollectie van Keizer Wilhelm II is wereldberoemd en wordt slechts zelden op deze manier aan het publiek getoond. De keizerlijke collectie tafel- en gebruikszilver is groot en van uitzonderlijke kwaliteit. Deze kerstperiode, van 15 december tot en met 6 januari, kunt u op Huis Doorn een aantal van de mooiste stukken bewonderen.

Kerst bij de Keizer is een hele sfeervolle periode op Huis Doorn. Overal in het huis staan kerstbomen en kerststukken sieren de tafels in alle vertrekken. Tijdens de rondleidingen door het voormalige woonhuis van de laatste keizer van Duitsland wordt er extra aandacht besteed aan de gebruiken rond kerst in de periode van 1920 tot de dood van de ex-keizer in 1941. Op 23, 26 en 30 december wordt er in de kapel op het landgoed glühwein geschonken en zijn er muzikale intermezzo’s in en rond het huis. Kerst 2012 wordt door de gelijktijdige tentoonstelling ZILVER natuurlijk extra bijzonder.

De Hohenzollern zilvercollectie van Museum Huis Doorn omvat zilver, dat in Duitsland vervaardigd is tussen eind 16e eeuw en het begin van de 20ste eeuw. De oudste stukken uit de collectie zijn de zogenaamde Buckelpokals (hoge bokalen voorzien van bolvormige elementen) uit Nürnberg en de rijk versierde bierpullen en bekers waarvan de Münzhumpen en Münzbecher (pullen en bekers versierd met munten en penningen) wel heel bijzonder zijn. Van recenter datum is het Hochzeitssilber dat aan Wilhelm II en zijn bruid, prinses Auguste Victoria, werd geschonken door de Pruisische steden ter gelegenheid van hun huwelijk op 27 februari 1881. Drie jaar werd er aan gewerkt door de grootste zilverateliers van Berlijn en Frankfurt am Main om deze uiterst omvangrijke collectie tafelzilver te vervaardigen. Tijdens de tentoonstelling ZILVER kunt u niet alleen vitrines vol zilver zien, maar wordt ook duidelijk hoe het zilver gebruikt en verzorgd werd.

ZILVER, Kerst bij de Keizer is te bezichtigen van 15 december tot en met 6 januari. Dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur m.u.v. de maandagen, eerste kerstdag en nieuwjaardag.

Op 23, 26 en 30 december wordt het hele huis getooid in prachtige klanken. Er zijn diverse optredens in en rond het huis. Op deze data zijn er geen rondleidingen maar staan er suppoosten opgesteld, waardoor vrij rondwandelen mogelijk is.

Adresgegevens: Museum Huis Doorn, Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn informatie: www.huisdoorn.nl of info@huisdoorn.nl