Ingezonden

living history in het park van Museum Huis Doorn

(ingezonden)

Eerste Wereldoorlog: living history in het park van Museum Huis Doorn

Op zaterdag 21 en zondag 22 september komen internationale re-enactment groepen naar het landgoed van Museum Huis Doorn. Zij verbeelden het leven van soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). De groepen slaan voor een weekend hun tentenkamp – compleet met veldkeukens en herstelplaats voor wapens en materieel – op in het park. De groepen zijn afkomstig uit Nederland, België (Vlaanderen) en Duitsland. Zij demonstreren hoe door de oorlogsvoering de uniformen en de uitrusting tussen 1914 en 1918 drastisch veranderde. Bovendien verrichten de groepen excertitieoefeningen. In het weekend zijn ook de Dames en Heren van Toen op het landgoed aanwezig. Zij verbeelden het burgerleven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Om de verschillende militaire eenheden zo goed mogelijk uit te beelden verrichten de Living History groepen uitgebreid onderzoek. Puttend uit geschiedkundige en hedendaagse bronnen proberen zij zo nauwkeurig mogelijk te reconstrueren hoe het leven van soldaten en burgers er tussen 1914 en 1918 uitzag. De Living History groepen worden daarom ook geregeld gevraagd voor figuratie in films en documentaires over de Eerste Wereldoorlog.

In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoolog begon. Overal in Europa wordt dit keerpunt in de geschiedenis herdacht. Nederland was tijdens deze oorlog neutraal, maar dit conflict heeft ook in ons land grote gevolgen gehad. Zo kreeg Wilhelm II, de laatste Duitse keizer na de oorlog in Nederland asiel. Tot aan zijn dood woonde hij in Huis Doorn. Dit maakt Huis Doorn tot plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog in Nederland.

Living History WOI: zaterdag 21 september 10.00 – 18.00 uur; zondag 22 september 10.00 – 16.00 uur

Toegang tot het landgoed van Museum Huis Doorn op 21 en 22 september: € 2,-

Tijdens het weekend € 2,- korting op de toegang tot het museum

Meer informatie: Cornelis van der Bas, conservator Museum Huis Doorn

E: conservator@huisdoorn.nl | T 0343 421020 (maandag, dinsdag en vrijdagochtend)

Zie ook de volgende websitepagina van het museum: http://www.huisdoorn.nl/nld/agenda/