Heuvelrug

Briesje mee voor koopzondag

000959

De kans op een definitieve koopzondag op de Heuvelrug is met de jongste inwonerspeiling verder toegenomen. Het aantal voorstanders is namelijk licht gestegen.

Dat blijkt uit de enqueteresultaten die de gemeente gisteren vrijgaf. Het aantal voorstanders steeg van 48% naar 51% ten opzichte van de enquete in september. Eenderde van de voorstanders wil de koopzondag overigens beperken tot supermarkten. Het aantal tegenstanders steeg ook licht, van 38% naar 40%. Het aandeel meninglozen daalde van 14% naar 9%. 

Met die resultaten stijgt de kans op een defenitieve koopzondag op de Heuvelrug. Volgende week bespreekt de gemeenteraad de resultaten, om op 27 februari een definitef besluit te nemen. De jongste enquete geeft de voorstanders van de koopzondag – die al een raadsmeerderheid vormen- een steuntje in de rug.

Opvallend in de resultaten is de toename van het aantal respondenten, dat steeg van 1258 (25,4%) naar 1425 (28,5%) van de 5000 die per brief zijn uitgenodigd.

In de aanloop naar de enquete woedden er hevige debatten in de lokale media, waarbij voor- en tegenstanders in soms niet mis te verstane taal de degens kruisten, met als hoogtepunt een brief op de voorpagina van het lokale nieuwsblad De Kaap, waarin de schrijver lokale politici zelfs van corruptie beschuldigde.

Deelnemers aan de open enquete (1581 inwoners), die parallel liep aan de selecte steekproef, zijn aanzienlijk negatiever over de koopzondag. Van hen is een meerderheid (56%) tegen de koopzondag, en slechts eenderde (32%) voorstander.

Bijna een op de vijf deelnemers (18%) aan de open enquete zegt supermarkten te boycotten die zondags de winkel openen, tegen 7% van deelnemers uit de selecte steekproef.

Ook ditmaal verschilden de resultaten per dorp en leetftijdsgroep. De groep 65+ is opnieuw in meerderheid tegen de koopzondag, alle andere leeftijsgroepen zijn in meerderheid voor. De meeste tegenstanders van de koopzondag wonen in Overberg (77%), Maarsbergen (52%, was 42%) en Leersum (52%, was 51%).

Het aantal inwoners dat op zondag daadwerkelijk boodschappen deed steeg volgens de enquete van 44% naar 53%, de meeste bezochten de supermarkt (32%, was 30%). Een deel (19%) van hen bezoekt supers nu minder vaak doordeweeks. Slechts 1% zegt minder vaak 'kleine winkels' te bezoeken. 

Nog eens 22% (was 16%) van de repondenten bezocht andere winkels, een resultaat dat de nodige bevreemding opwekt omdat behalve supermarkten maar weinig winkels des zondags de deuren openen. 

Winkeliers zelf blijven in meerderheid tegen de koopzondag. Slechts 78 (was 81) van de 318 aangeschreven winkeliers reageerden, onder hen groeide het aantal tegenstanders van 61 naar 68.

In omringende gemeenten zijn supermarkten al langer open. Omdat Heuvelrugse winkeliers hierdoor omzet zagen wegvloeien besloot de gemeenteraad in juli de verplichte zondagssluiting op proef los te laten. In december stelde een woordvoerder van de vijf supermarkten die de deuren sindsdien op zondag openden een flinke omzetgroei te zien.

Zeist houdt sinds november ook een proef met zondagsopening. Eind december stemde Veenendaal de koopzondag juist af.

Klik hier voor een pdf met de enqueteresultaten (laat even op zich wachten vanwege foutjes). Klik hier voor de vorige enqueteuitslagen.