Commercieel

Fik Meijer bij Boek&Koek in Maarn

(ingezonden door Boek en Koek)

PERSBERICHT
Fik Meijer bij Boek&Koek in Maarn
De populairste classicus van Nederland, Fik Meijer, komt naar Boek&Koek in Maarn om een lezing te geven over zijn nieuwste boek `Twee Steden, opkomst van Constantinopel neergang van Rome’. Fik Meijer is een meester in het tot leven brengen van de geheimen van de oudheid voor een breed publiek, zonder de geschiedenis onrecht aan te doen.

Fik Meijer (1942) werd in 1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 werd hij daar benoemd tot gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. Fik Meijer is de veelgelezen en veelgeprezen auteur van talloze artikelen en boeken over de oudheid en aanverwante onderwerpen. Daarnaast vertaalde hij werk van diverse klassieke auteurs uit het Grieks en Latijn in het Nederlands, o.a. Flavius Josephus (samen met M.A. Wes), Gregorius van Tours en Vegetius. De laatste tien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, die alle positief ontvangen werden en vele herdrukken beleefden. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs, de onderscheiding voor een classicus die op voortreffelijke wijze de oudheid onder de aandacht van een groot publiek heeft gebracht.

Zijn werk is bekend en geliefd. Eerder verschenen onder meer Paulus (2012), Een kleine geschiedenis van de klassieke oudheid (2012), De Middellandse Zee (2011), De hond van Odysseus. Het dier in de oudheid (2009), Bejubeld en verguisd. Helden en heldinnen in de oudheid (2008), en Vreemd volk. Integratie en discriminatie in de Griekse en Romeinse wereld (2007). Zijn boeken zijn vertaald in het Duits, Engels, Italiaans, Zweeds, Tsjechisch, Turks, Hongaars, Fins en Chinees.

Zijn laatste boek is november jl verschenen en gaat over Constantinopel, tegenwoordig bekend als Istanbul. Fik Meijer hierover: 'De geschiedenis van Rome en Constantinopel gedurende die bijna drie eeuwen is veel complexer dan vaak is gesuggereerd. Heel lang ging men ervan uit dat Rome langdurig en gestaag in verval was en dat Constantinopel alleen maar een opgang beleefde. Voor de vierde en vijfde eeuw gaat die stelling in ieder geval niet op. Rome onderging weliswaar een geleidelijke metamorfose en werd enkele malen door vreemde volkeren bezet, maar dwong nog steeds respect af.' In Twee steden legt Fik Meijer de ontwikkeling van beide steden naast elkaar.

Boek&Koek is gevestigd aan de Raadhuislaan 9 in het centrum van Maarn. De presentatie van Fik Meijer begint om 20.00 uur. Toegang kost € 5,- euro, kaarten zijn verkrijgbaar bij Boek&Koek en de Maarnse bibliotheek ZOUT.