Agenda

Huis Doorn op zoek naar persoonlijke spullen en documenten uit de Eerste Wereldoorlog

(ingezonden door Huis Doorn)

DOORN – Iedere inwoner van Nederland kan op 28 en 29 maart in Huis Doorn zijn objecten, foto’s en documenten uit de periode 1914-1918 laten zien aan experts.

Deze WO I-specialisten geven nadere informatie over de ingebrachte voorwerpen. De eigenaren worden ter plekke geïnterviewd. Hun verhaal zal later in de digitale Europese databank, Europeana, worden opgeslagen.
Documenten en oude foto’s worden gescand en samen met foto’s van de objecten ook toegevoegd aan de historische databank.

De meest interessante objecten, foto’s en documenten zullen
– met toestemming van de eigenaren – getoond worden op de tentoonstelling over Nederland in WO I die dit najaar opent in de voormalige garage van keizer Wilhelm II op het terrein van Huis Doorn.
Inmiddels zijn er al soortgelijke WO I-collectiedagen gehouden in o.a. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Nadat de bezoekers aan de WO I-collectiedag zijn geïnterviewd moeten zij wachten totdat hun object wordt gescand / gefotografeerd. Tijdens het wachten kunnen zij deelnemen aan een rondleiding door Huis Doorn of films bekijken. Filmmuseum EYE zal op beide dagen films vertonen uit de periode 1914-18.

De collectiedagen op Huis Doorn vinden plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 maart (van 10:00 – 16:00 uur). Beide dagen zijn bedoeld voor alle inwoners van Nederland die beschikken over objecten, foto’s en voorwerpen uit WO I.

Europeana is Europa’s online platform voor cultureel erfgoed en een speerpunt van de Europese Commissie. In dit herdenkingsjaar roept Europeana het Nederlandse publiek en culturele instellingen op brieven, dagboeken, foto’s en andere persoonlijke herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog bij te dragen aan www.europeana1914-1918.eu