Driebergen

Boom nr 2 09:00 vertrokken; UPDATE: 12:55 Watercipres gearriveerd

Onder een strakblauwe hemel is vanochtend 09:00 uur ook boom nr 2 – de zeldzame watercipres- vertrokken naar zijn nieuwe standplaats vijftig meter verderop. De overlevingskans van de bomen ligt tegen de 100%. UPDATE: boom 2 ook veilig aangekomen op plaats van bestemming.

 

De watercipres is onderweg. Links ernaast wordt net het laatste stuk rails geplaatst

 

De boom reist met zo'n tien meter per uur, de rails liggen parallel aan die van de Mammoetboom, die anderhalve week geleden verplaatst werd. Beide bomen moesten weg om plaats te maken voor een nieuwbouwhuis, maar ze zijn te bijzonder om zomaar te kappen. Daarom verplaatsen de boomspecialisten van Copijn de ingenieurs van De Boer de boom naar een natuurzone vijftig meter verderop.

De kans dat de bomen het redden is achtennegentig, negenennegentig procent, schat Wiljan Zwolsman, die de verhuizing van begin tot eind berekende, coordineerde, meemaakte en de bomen ook de komende twee jaar nog zal vertroetelen.

12:55 De boom is veilig gearriveerd op zijn nieuwe standplaats. Hij staat een beetje scheef, net als op zijn oorspronkelijke standplaats. Maar rechtzetten brengt teveel risico's met zich mee, bovendien is dit de vorm die de boom zelf gekozen heeft. Later deze week krijgt de boom nog een voedzaam bed van verteerde bladaarde om zich heen, eindigend in een dijkje om de het begieten makkelijker te maken.

Boomspecialist Wiljan Zwolsman geeft de bomen een grote overlevingskans, hij zal er tenslotte zelf bij zijn om ze te verzorgen. Vorige week heeft de mammoetboon al een waslaagje gekregen, om te voorkomen dat de bladmondjes zich teveel openen en de boom uitdroogt. Volgende week wordt de boom nog voorzichtig gesnoeid, zon 20% gaat eraf, om bovengrondse ontwikkeling op hetzelfde peil als het kortgewikte wortelgestel.

Voor de watercipres is dat niet nodig, zegt Zwolsman, omdat die nog niet is uitgelopen en de boom sowieso minder takken heeft en een grotere kluit meekreeg. Beide bomen krijgen de komende tijd een watergift van vijf- tot tienduizend liter water per twee weken, al naar gelang het weer, en een mestgift met algen, om het bodemklimaat en -leven op te vijzelen.

Er zijn mensen die de watercipres verwarren met de moerascipres, ze lijken immers erg op elkaar. Maar de watercipres -of Metasequoia glyptostroboides– is veel bijzonderder dan de moerascipres -of Taxodium distichum. Onderscheiden kun je de bomen door de stand van de naalden. Op de takken van de watercipres staan de naalden tegenover elkaar, terwijl de moerascipres zijn naalden verspreidt over de tak.