Agenda

Vrouwengeschiedenis bij boekhandel Jacques Baas

Persbericht (ingezonden door boekhandel Baas)

Op dinsdagavond 15 april is Els Kloek te gast bij boekhandel Jacques Baas. Zij is gespecialiseerd in de Nederlandse vrouwengeschiedenis en kreeg veel aandacht in de pers voor haar pas verschenen boek 'Kenau & Magdalena, vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog'. Dit boek verscheen begin maart ter gelegenheid van de speelfilm Kenau, die momenteel in de Nederlandse bioscopen is te zien. Daarin speelt ook een Magdalena, geënt op de historische Magdalena Moons, een belangrijke rol. 'Kenau & Magdalena' geeft de historische achtergronden bij de gedramatiseerde verfilming van deze twee vrouwenlevens.

Kenau Simonsdr. Hasselaer (1526-1588) en Magdalena Moons (1541-1613) zijn de twee bekendste heldinnen uit de Tachtigjarige Oorlog. Eeuwenlang zijn zij bejubeld als vaderlandse heldinnen: Kenau omdat ze de moed had mee te vechten op de muren van het belegerde Haarlem, Magdalena Moons omdat ze durfde te onderhandelen met de Spaanse opperbevelhebber van het beleg van Leiden. Hun heldinnenstatus duurde ongeveer drie eeuwen. In de negentiende eeuw werd het verhaal over hun heroïsche rol in de geschiedenis van de Nederlandse vrijheidsstrijd niet langer geloofd en vielen beide vrouwen van hun voetstuk, maar tegenwoordig staan zij weer volop in de belangstelling. Els Kloek is al jaren gefascineerd door deze twee heldinnen van eigen bodem. In 'Kenau & Magdalena' zet ze de historische feiten op een rij en volgt ze het proces van verering en verguizing. Ook zoekt ze het antwoord op de vraag wat oorlogsgeweld in de zestiende eeuw betekende voor vrouwen.
Els Kloek is historica. Met haar publicatie van vorig jaar, '1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis' (uitgeverij Vantilt), brak zij door bij een breed publiek. Het boek was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs van 2013. Haar boek 'Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Nederlandse huisvrouw' (Balans, 2009) was ook al voor deze prijs genomineerd in 2010.

Els Kloek is een onderneemster in geschiedenis. Ze stond aan de wieg van tijdschriften, tentoonstellingen, boekenreeksen, stichtingen, congressen, websites. Zo is ze initiatiefnemer en hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke reeks Verloren Verleden (24 delen) en van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Sinds 1 juli 2011 is zij hoofd van de Afdeling Digitale Naslagwerken van het Huygens ING. In het kader daarvan geeft zij leiding aan het Biografisch Portaal van Nederland.
De lezing bij boekhandel Jacques Baas begint om 20.15 uur. Boekhandel en brasserie zijn een half uur voor aanvang geopend. Toegang 5 euro. Reserveren wordt aanbevolen. Meer info op www.boekhandelbaas.nl