Ingezonden

Jonge klunzige mereltjes hoeven niet “gered”

PERSBERICHT (ingezonden door Vogelopvang Utrecht)

Utrecht, 31 maart 2014

Jonge klunzige mereltjes hoeven niet “gered”

Het is voorjaar! Lammetjes in de wei, zonneschijn en binnenkort zullen ook de eerste jonge mereltjes gaan uitvliegen.
Deze jonge vogels verlaten het nest al terwijl ze alleen wat onbeholpen kunnen fladderen. Echt vliegen moeten ze nog leren. Regelmatig worden deze mereltjes door bezorgde mensen naar Vogelopvang Utrecht te Rotsoord gebracht. Dit is heel begrijpelijk, het lijkt immers alsof er iets mis is met deze vogeltjes. Maar geen reden tot paniek. Zij hebben onze hulp helemaal niet nodig.

Jonge mereltjes met veren die nog niet goed kunnen vliegen, verstoppen zich op de grond. De ouders vinden hen daar en blijven ze voeren. Voor mensen lijkt het alsof de jongen niet kunnen vliegen en daarom hulp nodig hebben. Het beste dat we echter voor ze kunnen doen is ze gewoon met rust laten. En natuurlijk de kat binnenhouden. Zodra de mensen uit de buurt zijn, zullen de merelouders tevoorschijn komen met een lekker hapje voer voor de jongen.

Andere vogels hebben juist wel de hulp van de Vogelopvang nodig.
Meesjes die uit het nest zijn gevallen, jonge eendjes waarvan de moeder op straat is aangereden of kauwtjes die een poot hebben gebroken. Dit zijn maar enkele voorbeelden van vogels die in de opvang terecht komen.

Alle wilde vogels die hulp nodig hebben worden liefdevol opgevangen door de vrijwilligers van de Vogelopvang. Zij verzorgen de vogels totdat ze weer gezond zijn en groot genoeg om uit te vliegen. Het vrijlaten van de vogels in de natuur is voor de vrijwilligers een kroon op hun werk. Een prachtig moment.

Vogels helpen?
Vogelopvang Utrecht is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Word jij enthousiast van het idee om wilde vogels te helpen en hen weer de vrijheid te geven? Ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken? Dan is de Vogelopvang op zoek naar jou!
Meld je nu aan voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met beheerder Marieke Grin.
Bel 030-2517255, dagelijks van 9.00-17.00 uur.

Meer info?
www.vogelopvangutrecht.nl