Agenda

Paaseieren van de keizer in Huis Doorn

(ingezonden door Huis Doorn)

Paaseieren van de keizer in Huis Doorn

Kom in Museum Huis Doorn de lievelingseieren van de keizer bewonderen. De prachtig versierde porseleinen paaseieren werden door leden van de familie van keizer Wilhelm II, de familie Hohenzollern, elk jaar met Pasen aan elkaar cadeau gegeven.

Russische Traditie
De Pruisische koning Friedrich Wilhelm III, overgrootvader van Wilhelm II, begon als eerste met deze traditie in 1819. Zijn oudste dochter was namelijk getrouwd met de latere Tsaar Nicolaas I. Aan het Russische hof was het al eeuwen de gewoonte eieren cadeau te geven met Pasen. Beroemd zijn de Fabergé-eieren van hofjuwelier Peter Carl Fabergé.
Friedrich Wilhelm was laaiend enthousiast over alle Russische tradities die hij leerde kennen via zijn dochter Charlotte. Ook over het geven van eieren met Pasen. Hij nam deze Russische traditie over, maar paste die wel een beetje aan. De eieren die men elkaar aan het Pruisische hof met Pasen gaf, waren gemaakt van porselein en beschilderd met de meest uiteenlopende thema’s. Zoals zes eieren met afbeeldingen van de paleizen van de familie erop.

Kritisch
De eieren die worden tentoongesteld in Huis Doorn zijn allemaal gemaakt door de Königliche Porzellan Manufaktur (KPM) in Berlijn. In de Maarschalkskamer van Huis Doorn zijn naast de eieren ook delen van het keizerlijk servies te zien dat ook gemaakt is door KPM.
Keizer Wilhelm was zeer kritisch en precies over de schilderingen op de eieren. Het beschilderen van de eieren was zo tijdrovend dat de medewerkers van KPM heel het jaar door bezig waren met het maken van de eieren.
Binnen de familie Hohenzollern bleef men elkaar honderd jaar lang porseleinen eieren schenken, tot 1918, het jaar waarin Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor en de keizer naar Nederland vluchtte.

TENTOONSTELLING vanaf 17 april t/m 4 mei 2014 in Museum Huis Doorn.

Openingstijden: Woensdag t/m zondag en Tweede Paasdag en Koningsdag
van 13.00 – 17.00 uur.

De kassa sluit om 16.00 uur.

Winkel en koffiekamer zijn open tot 17.30 uur.