Heuvelrug

Heuvelrug krijgt tweede AZC, in Overberg

Op de Heuvelrug opent op korte termijn een tweede asielzoekerscentrum (AZC). Vierhonderd jonge vluchtelingen krijgen tijdelijk onderdak in de voormalige jeugdgevangenis in Overberg.

Dat meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug zojuist via twitter en de eigen website. Volgens het bericht nemen de eerste vluchtelingen in juni al hun intrek in de voormalige jeugdgevangenis. Het gaat om jonge, alleenstaande vluchtelingen, in de leeftijdscategorie 14-18 jaar, waarvoor de jeugdgevangenis al goed geoutilleerd is.

'Het COA heeft voor de voormalige jeugdgevangenis gekozen omdat deze locatie al langere tijd leegstaat en bijzonder geschikt is door de diverse voorzieningen die al aanwezig zijn zoals: woonruimte, schoolgebouw en sportvelden,' aldus het gemeentelijke nieuwsbericht. 

Het bericht komt als een verrassing, maar ook niet geheel onverwacht. De Rijksoverheid zoekt nieuwe onderkomens voor de gestage toevloed van met name Syrische vluchtelingen. De laatste maanden komen er wekelijks 700 vluchtelingen Nederland binnen, in plaats van de gebruikelijke 300. Staatssecretaris Teeven gaat ook in Veenhuizen een voormalige gevangenis gebruiken als opvangcentrum, aldus ambtenaren- en bestuurdersblad Binnenlands Bestuur.

Het Leersumse AZC De Hoogstraat -dat binnenkort groeit van ruim vijhonderd naar een kleine zevenhonderd asielzoekers– doet al decennialang weinig stof opwaaien. Ook staat de bevolking over het algemeen positief tegenover de opvang van vluchtelingen, met veel lokale initiatieven die de vluchtelingen ondersteunen, zoals de Driebergse Eurowinkel. Ook springt de politiek regelmatig in de bres voor uitgeprocedeerden, zoals burgemeester Naafs gisteren nog deed met de mede-ondertekening van een brandbrief van een collectief burgemeesters over het kinderpardon, aan staatssecretaris Teeven.

Volgens het nieuwsbericht staat de gemeente Utrechtse Heuvelrug 'positief tegenover het verzoek, omdat hiermee een einde komt aan de jarenlange leegstand van het complex en dit ook een impuls geeft aan de lokale/regionale werkgelegenheid.'