Z-Europa en de Heuvelrug

Europa en de Heuvelrug (2), door Folkert Thiadens

Met de Europese verkiezingen in aantocht vroeg Hillridge de lokale politiek -en inwoners- om de directe verbanden tussen de Heuvelrug en Brussel bloot te leggen. In deze tweede aflevering maakt Doornaar Folkert Thiadens een rekensommetje.

Op de vraag “Waar raken Europa en de Heuvelrug elkaar?” antwoordde vertrekkend wethouder Tim Verhoef “overal”. Hij somde een aantal, wat hem betreft overwegend positieve, voorbeelden op om vervolgens te concluderen dat “Europa op zichzelf niet goed of slecht is”.

Ik ben het eens met Verhoef dat Europa (bedoeld wordt overigens de ongekozen bureaucraten van de Europese Commissie) ons overal raakt. En dat is precies waar steeds meer inwoners, inclusief ondergetekende, uit Europese landen bezwaar tegen hebben. Al in 2005 heeft 62% van de Nederlandse bevolking zich uitgesproken tegen de invoering van de Europese Grondwet. Onlangs bleek nog uit een peiling van Maurice de Hond dat 56% van de Nederlandse kiezers vindt dat we de EU zijn ingerommeld. Het is toch ook van de zotte dat ons land, met haar trotse geschiedenis, haar soevereiniteit zou afstaan aan een stel ongekozen, overbetaalde bureaucraten in Brussel!? Nederland heeft zich decennialang uitstekend ontwikkeld en gehandhaafd en is nu alweer 6 jaar in crisis, zonder enig uitzicht op een voortvarend herstel. De EU heeft dus geen oplossing, is ook niet de oplossing en kan maar beter zelf oplossen. De EU heeft ons al miljarden gekost (Vandaag in AD: “Tien procent armer door Euro”), de grenzen staan wagenwijd open voor gelukzoekers en de werkloosheid is op een historisch hoog peil. Ondertussen worden we ook nog kapotbelast onder druk van Brussel. Kortom, we zitten steeds meer gevangen in de tang die EU heet. En dan zijn er nog steeds lieden die met droge ogen beweren dat we de EU nodig hebben, dat de EU moet inzetten op banen, dat de EU voor vrede zorgt, dat er gras groeit op de kades van Rotterdam als we uit de EU stappen. Op 22 mei hebben alle realisten gelukkig de kans om een belangrijk signaal af te geven aan alle dromers. Een zorgelijk vooruitzicht voor eurofielen…

Op de vraag wat onze gemeente er nou mee moet, vond ik vandaag het antwoord in het artikel “Deze Amsterdamse projecten zijn mede mogelijk gemaakt door de EU” in het Parool. Het blijkt namelijk dat van elke euro die Amsterdammers afdragen aan de EU, ongeveer 5 cent terugvloeit naar de stad. Dat zal in de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet heel anders zijn. En dan heeft Amsterdam nog wel een ‘adviseur Europa’ die alle subsidiepotjes in Brussel ongetwijfeld weet te vinden. Dus los van alle hinderlijke regels uit Brussel (Tim Verhoef beschreef er al een aantal) kost het de inwoners van onze gemeente gewoon dik geld. Overigens wel grappig in dit kader was het idee van een van de gemeenteraadsleden, tijdens de bespreking van het concept raadsprogramma, om meer gebruik te maken van subsidies uit Brussel. Hiermee kunnen we dan een deel van het begrotingstekort van de gemeente dichten. Helemaal mee eens, maar bedenk je dus wel dat inwoners voor elke 5 euro uit Brussel er 95 bij inschieten.

De inleidende vraag suggereert een wederkerigheid tussen de EU en onze gemeente. Welnu, die kan ik onderschrijven, zij het dat er vooral belastinggeld naar Brussel vloeit en dat wij er verstikkende regelgeving voor terugkrijgen…

Folkert Thiadens, Doorn

NB Hillridge staat open voor meer learned opninions over Europa. Dus reis je wel eens naar Brussel, heb je wel eens een Europese boete of juist subsidie ontvangen, of ben je anderszins bekend met Europese beslommeringen, schroom dan niet en schrijf een colunmpje voor ons en de lezers. Met name bijdragen van ondernemers zullen op prijs worden gesteld.