Ingezonden

Basisscholen Leersum bezoeken schaapskudde op Zuylestein.

(ingezonden door landgoed Zuylestein)

Basisscholen Leersum bezoeken schaapskudde op Zuylestein.

Van 20 tot en met 22 mei bezochten basisscholen de Meander (groepen 3, 4 en 5), de Hoeksteen (groep 6) en De Schakel (groep 6) uit Leersum de schaapskudde op Landgoed Zuylestein.

Op zondag 20 mei was herder Clemens Oude Groeniger met zijn ruim 300 Veluwse heideschapen het landgoed opgetrokken. De schapen komen het landgoed ruim een week begrazen. Nieuw dit jaar is dat er voor de basisscholen een educatieve lesbox is ontwikkeld specifiek gericht op schaapskudde Grebbeveld. De lesbox bevat vele leesboekjes over schapen, lammetjes en wol en een lesmap met vele lesideeën voor de groepen 1 tot en met 8. Het lesmateriaal is door Marjel Neefjes, de vrouw van de herder, voor het landgoed en de kudde op maat gemaakt. Initiatief en coördinatie van dit project is in handen van Dick Rozing, medewerker op landgoed Zuylestein.

In totaal zijn ruim honderd leerlingen bij de kudde geweest. De leerkrachten van de drie basisscholen hadden de leerlingen goed voorbereid. Herder Clemens werd de oren van het hoofd gevraagd. ‘Waarom hebben de ooien verschillende kleuren op hun rug?’, ‘Welke opleiding heeft u gehad om herder te worden?’, ‘Blijven de schapen ’s avonds alleen?’, en nog tientallen vragen. De kinderen vonden vooral het rennen van de twee herdershonden, de border collies Peg en Kate, rond de kudde een geweldig spektakel. Wanneer je als klas dicht bij elkaar bleef, gingen de schapen uit nieuwsgierigheid om je heen staan. Zo dichtbij zoveel schapen en lammetjes dat hebben we nog nooit meegemaakt.

Aan dit project is meegewerkt door de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Vereniging Dorp en Natuur, Schaapskudde Grebbeveld &zo en Landgoed Zuyelstein.