Heuvelrug

Vermelding in nieuwe gemeentegids kost €85;UPDATED

De nieuwe uitgever van de Heuvelrugse gemeentegids is deze week begonnen met acquisitie. Een vermelding in de gids kost minimaal €85. UPDATED!

Het gidsje wordt niet meer zoals voorheen huisaanhuis verspreid, maar zal in een oplage van 7500 exemplaren in het najaar af te halen zijn op diverse locaties in de gemeente, aldus een publicatie op het gemeentenieuws. 'Zowel verenigingen, instellingen als bedrijven in onze gemeente kunnen hun informatie laten opnemen. Vorige week is Akse Media gestart met het benaderen van instellingen en verenigingen of hun gegevens nog kloppen. Dat doen zij via e-mail of per telefoon,' aldus gemeentenieuws.

Wie zich bij Akse meldt krijgt inderdaad een telefoontje, met de mededeling dat alleen een adresvermelding in het nieuwe gidsje al €85 bedraagt, behalve voor verenigingen, stichtingen en een lijstje met geselecteerde partners van de gemeente. Adverteren is ook mogelijk, de tarieven daarvoor worden 'uitgelegd' tijdens een persoonlijk bezoek van Akse. 'Ik ga die tarieven niet doormailen, dan gaat iemand daar mee aan de haal,' aldus de vertegenwoordiger van Akse.

Volgens de nieuwe uitgever heeft Aksemedia –een bedrijf uit Den Helder– veel ervaring met het uitgeven van gemeentegidsen, en zal deze uitgave daarom beter verlopen dan de vorige uitgave, door de lokale uitgever Vermaas en Koning, die overigens geen geld vroeg voor adresvermeldingen. 'Daarover heerste toch veel ontevredenheid onder de bevolking, want adressen waren moeilijk te vinden,' aldus de vertegenwoordiger van Aksemedia.

UPDATE: Hillridge wordt gebeld door Hans Kokernoot, directeur van AkseMedia. Kokernoot bevestigt dat een adresvermeding (NAW-gegevens) van commerciele bedrijven €85 kost, maar wil dat graag nuanceren. 'Want er zijn al veel reacties binnengekomen. En we zijn een net bedrijf, dus kijken we nu hoe we elkaar kunnen vinden. Instanties die daarvoor in aanmerking komen -een kerk, een bibliotheek, een arts- krijgen in elk geval een gratis vermelding.'

Maar, zegt Kokernoot, de laatste jaren loopt dat enigszins uit de hand en is er ene grijs gebied ontstaan van commerciele dienstverleners, die soms wel, soms niet een factuur krijgen. 'Ik zal u een voorbeeld geven: een fyschiotherapeut hoort er gratis in te staan, en dat gbeurt. Maar die beginnen dan over flextherapie en handtherapie en haptonomie en binnen notime hebben ze een halve pagina tekst gratis bij elkaar. En daar hebben we paal en perk aan gesteld.'

Want zegt Kokernoot, anders is een gemeentegids niet meer rendabel uit te geven. 'Dan zeggen veel ondernemers: goodbye Aksemedia, ik ga geen advertentie zetten, want jullie verwennen ons veel teveel met die gratis vermeldingen. En die gemeentegids kan alleen maar bestaan door een goede advertentieacquisitie, anders is er geen gemeentegids,' aldus Kokernoot.

Alle bedrijven in en op de Utrechtse Heuvelrug komen wel met een gratis vermelding in de tegelijk met de papieren gids te lanceren digitale gemeentegids van Akse Media. Bovendien staan alle bedrijven en organisaties in een app, die ook in het najaar wordt gelanceerd, en waarmee je via googlemaps zo naar de bewuste ondernemer toe kunt rijden.