Doorn

Kastelentocht gaat zonder bobo’s wel door

De eerder afgelaste parade van rijtuigen door het Doornse kastelenland gaat toch door, zij het een stuk korter en zonder dure gasten. 'Het wordt een rit voor de rijders.'

Dat zegt Kees de Koning, die ook in een vorig decennium al meerdere malen de kastelentocht organiseerde. Met mede-oudegedienden Hans Vermeulen en Toon Wortel heeft hij de eerder vastgelopen organsatie van de parade van koetsjes en rijtuigen op herhaaldelijk aandringen van veel liefhebbers weer opgepakt. 'Het wordt een afgeslankte tocht, met ongeveer veertig aanspanningen. We gaan terug naar de basis, het wordt een rit voor de rijders.'

Kees de Koning showt de route, onder toeziend oog van mede organisator Hans Vermeulen

De tocht is de organisatie de laatste jaren boven het hoofd gegroeid, zegt het drietal. Teveel wagens, teveel prijzen en teveel verwennen van sponsors. 'We gaan een aantal dingen niet meer doen. Geen tent, geen generator en geen dure gasten waarvoor je een buffet moet neerzetten,' aldus Hans Vermeulen. Geldgebrek is de reden dat de tocht bijna 'aan grootheid ten onder is gegaan', aldus De Koning: 'Je hebt te maken met sponsors die zich op het laatste moment terugtrekken en tegenwoordig kost alles zoveel geld, er blijft bijna niks over en dan heb je geen spaarpot om de volgende tocht te organiseren.'

De afgeslankte tocht van 2014 voert op zondag 17 augustus 's ochtends  vanuit Huis Doorn vijftien kilometers over de westelijke Langbroekerdijk, via de Zuwe en landgoed Hardenbroek terug naar Huis Doorn. 's Middags volgt een rit van elf kilometer naar het oosten, naar kasteel Sandenburg, en via Bovenwijkerweg, Gooijerdijk, Broekweg en Buurtweg terug naar Huis Doorn. Veel meer dan veertig aanspanningen zal deze 49e parade niet tellen, zegt de Koning. 'Het moet beheersbaar blijven. Anders is het niet meer verkoopbaar in het huidige verkeer.'

De organisatie werkt nog aan een website, die het papieren programmaboekje zal vervangen. Verder is het prijzencircus met negen verschillende prijzen afgeschaft, de rijders zullen het met een enkele prijs moeten doen. 'De burgemeester mag kiezen aan wie die die geeft, aldus De Koning, die vooral veel aandacht wil voor de rijders zelf. 'Die komen uit het hele land. De wagens inladen, de paarden poetsen, 's ochtends om vier nog uur voeren. Een dag kastelentocht kost je zo drie dagen.'

De teruggekeerde organisatoren zeggen met deze 49e editie vast warm te lopen voor de 50ste volgend jaar, want die is nog belangrijker. 'Je moet die vijftigste toch rijden. Vijftig ruituigen lijkt de organisatie dan een mooi aantal. Die tocht moet zonder gedoe met bobo's gewoon doorgaan. Het is een van de oudste en bekendste ritten van Nederland. Vroeger kwamen de mensen met bussen uit de Randstad om de aanspanningen te bekijken.'