Amerongen

Wereldkidz wil gewoon verder met De Uitkijk

Scholenkoepel Wereldkidz is echt niet van plan het Amerongse schooltje De Uitkijk te sluiten. 'We hopen op groei.'

Het is onwaar dat Wereldkidz een sterfhuisconstructie heeft verzonnen voor het kleine schooltje, zoals de krimp in het aantal groepen en leerkrachten soms wordt geinterpreteerd door verontruste ouders en lokale politici,' zegt Grada Huis, woordvoerder van Wereldkidz. 'We hebben een norm van een leraar op 27 leerlingen. Er zitten 43 leerlingen op de school, en de school telt 2,7 leerkracht. Dan lijkt me voldoende duidelijk wat de bedoeling is: dat we investeren in De Uitkijk.'

Wat die bedoeling precies is moet beter duidelijk worden, vandaar dat Huis de verslaggever belt. Die had onder zijn vorige stukje gezet dat Wereldkidz opnieuw niet bereikbaar was, net als bij het tumult rond de school voor de zomervakantie. Andere media hebben dezelfde ervaring met Wereldkidz; moeilijk mee in contact te komen, met als resultaat veel verhalen zonder wederhoor.

De gevoelens over de moeizame communicatie met Wereldkidz, die ook de Heuvelrugse gemeenteraad regelmatig ervaart, herkent Huis niet. 'Ik zal uitzoeken hoe het gegaan is, we zullen dat moeten verbeteren. Maar terzake: we hopen dat de Uitkijk snel naar de nieuwbouw kan verhuizen en in die prachtige, nieuwe school weer gaat groeien,' aldus Huis. 'Het is dan jammer wanneer er eenzijdige verhalen verschijnen, want de school behaalt gewoon goede resultaten.'

Is het dan geen verkeerd signaal op een school die toch al in de hoek zit waar klappen vallen te snijden in het aantal leerkrachten? 'We hebben 23 scholen op 29 locaties, tellen van elke school het aantal leerlingen en rekenen dat om in leerkrachten. Zo verdelen we de middelen.' Daarbij zijn er ook andere afwegingen te maken, nuanceert Huis. Zo was er een school die zonder maatregelen 40 leerlingen in de klas zou hebben. 'Dus daar is een leerkracht bij gezet. Hadden we dat niet gedaan, had jij nu een verhaal geschreven over klassen die uitpuilen van de leerlingen.'

Maar nu verschijnen er weer verhalen over een vaste leerkracht die het Amerongse schooltje vanwege de krimp boos heeft verlaten. 'Dat is een geval van interne mobiliteit,' zegt Huis. 'Het is heel goed als er vaste leerkrachten zijn, maar het is ook goed als vaste leerkrachten af en toe hun honk verlaten.' Ook is er het verhaal dat school slechts een enkele leraar telt op vrijdagmiddag. 'Dat is niet zo vreemd. Vrijdagmiddag telt de school maar 19 kinderen. Bovendien loopt er ook nog een schoolleider rond,' aldus Huis.

En dan is er nog het verhaal over bestuurder Wubbo Wever, die geroepen zou hebben dat hij zijn kleinkind niet naar zo'n kleine school zou sturen.. 'Wubbo wordt er voortdurend bijgehaald. Maar hij is een bestuurder, hij staat op grote afstand, ook al heeft hij de school zesmaal bezocht. En wat hij gezegd heeft moet in contekst worden geplaatst. Wat Wubbo bedoelt is dat de keus voor een kleine school -met een andere sociale contekst- aan ouders is en hij zelf een andere keus zou maken. Hij gaat voor kwalitatief onderwijs, en dat is soms moeilijker te verwezenlijken is op zo'n kleine school. Vandaar ook dat de school moet groeien.'

Vandaar ook dat de vier -parttime- leerkrachten en de nieuwe schooldirecteur er nu alles aan doen om de school op de kaart te houden, benadrukt Huis. Er zijn zeven ouders vertrokken, maar met de andere ouders zijn de gesprekken met leerkrachten en schoolleiding goed. Het wachten is nu op de verhuizing naar het nieuwe gebouw. Die verhuizing stond oorspronkelijk gepland voor de herfstvakantie, maar dat is onzeker geworden sinds het de facto faillissement van dat nieuwe gebouw; de Allemanswaard.

'We hebben niet gehoord dat de oplevering wordt uitgesteld,' zegt Huis, die vertelt dat het nieuwe onderkomen in de oorspronkelijke plannen -dat is al een tijdje geleden- plaats bood aan 140 leerlingen, met vijf lokalen, en een mogelijke uitbreiding naar zelfs zeven lokalen. Die tekeningen staan nog, al zullen al die lokalen nog even niet nodig zijn. Maar dat de school onder de wettelijke grens van 23 leerlingen -een aantal jaren lang- zal zakken is een scenario waar Wereldkidz zelf ook nog even geen rekening mee houdt. 'Daar gaan we niet van uit. We gaan uit van groei.'

Lees ook:
Alle schouders onder Amerongs schooltje
Tumult rond wereldkidz duurt voort
Geldnood Wereldkidz bedreigt nieuwbouw scholen niet