Doorn

Lucht buurwoningen stomerij nog steeds te vies

Lucht en drinkwater in de wijde omgeving van de Doornse en Driebergse stomerijen zijn schoon genoeg, blijkt uit de jongste metingen. Maar de binnenlucht in de buurwoningen van de Doornse stomerij is nog veel te vies.

Dat blijkt uit het antwoord van de stichting Bosatex, doorgesluisd door de gemeente Heuvelrug. Volgens Bosatex -een samenwerkingsverband dat verontreinigingen rond stomerijen opspooort en saneert- wijzen de jongste metingen uit dat in de waardes PER –of tetrachlooret(hyl)een, reiningsmiddel in de stomerijbranche– in de twee ontruimde buurwoningen nog altijd 'structureel worden overschreden, door de gehele woningen heen'.

Hoe hoog de waardes PER in de lucht precies zijn meldt het bericht niet. Ook niet hoe hoog de waardes zijn in 'de andere panden', wel dat die ruim beneden de toegestane grenzen liggen. Ook meldt het bericht dat er concentraties TRI en CIS zijn gevonden, zij het in 'marginale waardes, ver beneden de toegestane grenzen'. TRI is trichlooretheen, wat CIS is wordt nog even uitgezocht.

Cijfers van de controlemetingen te Driebergen zijn niet bekend gemaakt. Bosatex is doorgaans nogal summier en onduidelijk, in tegenstelling tot waterleidingmaatschappij Vitens. Die gaf vrijdag en maandagmiddag al groen licht voor het nuttigen van ongekookt drinkwater in respectievelijk Doorn en Driebergen, behalve in drie woningen naast de Doornse en een naast de Driebergse stomerij. Daar blijft het kookadvies gehandhaafd.Vitens is inmiddels gestart met de vervanging van waterleidingen onder achttien Doornse en tien Driebergse woningen.

Bosatex maakte over de start van de bodemsaneringen geen nieuws bekend. Hoewel Bosatex en provincie de sanering spoedeisend noemen, staat de sanering pas gepland voor april 2015. Dan zal de grond waar mogelijk worden 'uitgegraven'. Elders wordt de lucht uit de bodem weggezogen, nog dieper gaan saneerders de grond wassen met behulp van biologische en chemische hulpmiddelen.