Ingezonden

Jacobine Geel en Job Cohen op bezoek bij Biga Groep

Persbericht

(ingezonden door Bigagroep)

 

Zeist, 22 oktober 2014

 

Jacobine Geel en Job Cohen op bezoek bij Biga Groep

 

Op maandag 20 oktober brachten Jacobine Geel en Paul van Rooij, voorzitter en directeur van GGZ Nederland en Job Cohen en Jan-Jaap de Haan, voorzitter en directeur van branchevereniging Cedris, een werkbezoek aan het sociaal werkbedrijf Biga Groep. Het bezoek is benieuwd naar het bedrijf Biga Groep en de samenwerking met instellingen die mensen begeleiden met psychische klachten. Medewerkers lieten vol trots hun werk zien. Iedereen wilde graag op de foto met Job Cohen en medewerker Ton werd persoonlijk gefeliciteerd met zijn vijftigste verjaardag.

 

Naast alle re-integratie-activiteiten die het sociaal werkbedrijf uitvoert, voert Biga Groep sinds kort ook dagbesteding uit in opdracht van Kwintes. Dit is voortgekomen uit een pilot waarin Biga Groep cliënten van deze organisatie begeleidde naar betaald werk. Theo Arp, trajectbegeleider van Kwintes licht toe; ‘door de mensen die wij in het dagelijkse leven ondersteunen vanwege hun psychiatrische hulpvraag op de werkvloer te zien werken kan de begeleiding daarop worden afgestemd. Voor ons is deze samenwerking een logische stap. Op deze manier maken we gebruik van het grote werkgeversnetwerk en de zakelijke aanpak bij arbeidsmatige dagbesteding van Biga Groep.’

 

Werk is de beste zorg

Het belang van werk is veel groter dan alleen geld verdienen. Het geeft mensen veel waardering en zelfvertrouwen. Job Cohen is onder de indruk over het resultaat van de pilot met Kwintes. ‘Ik begrijp dat 1 persoon van de 5, die uiteindelijk aan het werk gaat, niet veel lijkt maar als je het vergelijkt met de landelijke cijfers is dit echt heel succesvol. Met dit resultaat zie je weer hoe belangrijk een afgestemd traject is met de individuele begeleiding.’ Wanneer mensen met een psychische beperking betaald aan het werk gaan, dalen de zorgkosten aanzienlijk.

 

Psychische beperking

Mensen met een psychische beperking neigen straks met de Participatiewet als eerste buiten de boot te vallen als het om werk gaat. Paul van Rooij licht toe: ‘als iemand met diabetes op zondag veel taart eet en op maandag een hypo krijgt en thuis wilt werken, wordt dit geaccepteerd. Wanneer een persoon met een alcoholverslaving een terugval heeft en op maandag belt dat hij thuis wil werken, wordt hij ontslagen. Er is veel overlap tussen de doelgroepen van de geestelijke gezondheidszorg en Biga Groep. Om mensen maximaal toekomstperspectief te kunnen bieden is een samenwerking tussen het sociaal werkbedrijf en geestelijke gezondheidszorg eigenlijk heel logisch. In de komende tijd gaan we bekijken hoe we dit verder kunnen uitbouwen op landelijk niveau.’

 

Opdrachten

Tijdens het werkbezoek werd er onder andere van gedachten gewisseld over de aandachtspunten van de nieuwe Participatiewet. Het bezoek was verrast over de hoeveelheid werk die Biga Groep krijgt van de gemeenten. Gerhard ten Hove benadrukt dat hij heel blij is met de samenwerking met de gemeenten en de hoeveelheid werk die zij krijgen. Jacobine Geel: ‘Je ziet hier hoe belangrijk het is dat een sociaalwerkbedrijf als Biga Groep opdrachten van onder andere de gemeente blijft krijgen om deze groep mensen aan het werk te houden.’

 

Biga Groep is de ondernemende organisatie in Midden Nederland die voor vijf gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uitvoert. Doelstelling van deze wet is het begeleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Ook bieden zij trajecten aan andere groepen die moeilijk aan een baan komen. Biga Groep geeft maatschappelijk verantwoord ondernemen een gezicht.