Ingezonden

De Kluut te water

De Kluut te water

(ingezonden door Utrechts Landschap)

Afgelopen vrijdag 7 november was het zover? Een aantal donateurs van de crowdfundingactie Red de Kluut eerder dit jaar, mocht de naam van de boot onthullen: De Kluut. Na het feestelijk moment nam Hugo Spitzen, boswachter Utrechts Landschap, het roer en liet het gezelschap de schoonheid van de Amerongse Bovenpolder beleven. Op het vogeleilandje aangekomen, kreeg het gezelschap uitleg waarom de boot zo belangrijk is voor vogels zoals de kluut in dit gebied.

Utrechts Landschap deed dit jaar met drie projecten mee in de landelijke actie Crowdfunding voor Natuur. Twee van de drie hebben de eindstreep gehaald waaronder Red de Kluut.

Boswachter Hugo Spitzen, ‘Het is geweldig dat we deze speciale boot dankzij alle giften hebben kunnen aanschaffen. Het vogeleilandje is niet bereikbaar voor roofdieren en daarmee geschikt voor grond broedende vogels. Vorig jaar broedden hier maar liefst 24 paartjes kluut, drie paartjes visdief en een paartje kleine plevier. Al deze soorten zijn afhankelijk van korte vegetatie met veel kale plekken, zogeheten pioniersomstandigheden. Deze boot kan een maaimachine en het groenafval vervoeren van en naar het eilandje. Op deze manier kunnen we het helemaal vrijmaken van o.a. struiken en gras.’

Voorafgaand aan de onthulling werd de groep geïnformeerd en rondgeleid door het unieke natuurgebied. Iedereen was het met elkaar eens: ‘Het is goed dat we aan deze actie hebben meegedaan en dat De Kluut er nu is. Hopelijk kunnen er volgend jaar nog meer kluutpaartjes op het eilandje in de Amerongse Bovenpolder worden geteld’, aldus de enthousiaste donateurs.