Ingezonden

Fors meer bezoekers voor Huis Doorn in 2014

(Ingezonden door Huis Doorn)

Het aantal bezoekers van Museum Huis Doorn is in 2014 voor het eerst sinds 2001 weer boven de 35.000 gekomen. Dat is bijna 30 procent meer dan in 2013. Vooral het in september door H.K.H. Prinses Beatrix geopende tentoonstellingspaviljoen over de Eerste Wereldoorlog blijkt een ware publiekstrekker.
De expositie ‘Tusschen twee vuren’ toont met beeld en geluid hoe de Eerste Wereldoorlog in het neutrale Nederland het dagelijks leven beïnvloedde.

Bijna 6.000 mensen bezochten sinds de opening de tentoonstelling over WO I. Museum Huis Doorn is dankzij deze unieke expositie een belangrijke speler geworden op het gebied van de vaderlandse geschiedenis.

Afgelopen jaar trok Huis Doorn zelf het hoogste aantal bezoekers in 12 jaar tijd. Ruim 31 duizend mensen bezochten het landhuis waar de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, tot aan zijn dood woonde.

Vrijwilligers

In 2012 besloot het kabinet de subsidie van Huis Doorn te halveren. Huis Doorn hoefde niet meer toegankelijk te zijn voor het grote publiek aldus de Rijksoverheid. Het kabinet had alleen geld over voor beheer en behoud van de collectie.

Dankzij de toegewijde inzet van 180 vrijwilligers is het enige keizerlijke landgoed in Nederland gelukkig nog steeds te bezoeken. Giften van verschillende fondsen maakten de inrichting van de goedbezochte expositie over Wereldoorlog I mogelijk.
 

Soldatenleven

Huis Doorn organiseert jaarlijks talloze evenementen, lezingen, exposities en projecten voor schoolklassen. Zo is de komende weken nog een bijzondere collectie kerstkaarten uit de loopgraven te bezichtigen in het Paviljoen.

Op 23 en 24 mei vinden op het landgoed weer de Living History-dagen plaats. Tijdens het Pinksterweekend bivakkeren tientallen Nederlandse en buitenlandse acteurs op het terrein en beelden nauwgezet het soldatenleven tijdens de Eerste Wereldoorlog uit. Op 22 mei is er een exclusief programma voor basisscholen en middelbare scholen.

Dankzij deze en andere mooie evenementen ziet Huis Doorn 2015 met veel optimisme

tegemoet.