Heuvelrug

Gemeentekantoor: Wethouder lenig door het stof

Wethouder Boonzaaijer moest zich donderdag verantwoorden voor een plan waar hij als oppositieleider fel tegen was. Hij slaagde er nog heel aardig in, al blijft het saldo van alle plussen en minnen een groot vraagteken.

Zaterdagochtend viel bij alle Heuvelrugse huishoudens een witte envelop op de mat. Op de envelop een logo met wat groene lijntjes, in de envelop de aanslag gemeentelijke belastingen. In menig Heuvelrugs huiskamer daalde vervolgens een humeur neer dat naadloos aansloot bij de druilerige zaterdag. Omdat de aanslag toch  weer een stuk hoger was dan de vorige.

De envelop had financieel wethouder Van Dongen donderdag al aangekondigd, in wat gemeentelijke voorlichters een ‘interview’ noemden. ‘Mijn complimenten met uw gevoel voor timing,’ zei voormalig ‘protesteleider’ Anne van Doorn donderdagavond droog, bij de bespreking van de afrekening gemeentekantoor. ‘Net nu de gemeentekassier de ozb-verhoging aankondigt in de krant, hoor ik graag hoeveel we moeten bijpassen, als hoofdsponsor van uw cadeautje.’

Met het cadeautje doelde Van Doorn op het al niet meer zo splinternieuwe gemeentekantoor, waarin fusiegemeente Heuvelrug de bureau’s en ambtenaren van de opgeheven gemeenten samenvoegde. De gemeente besloot destijds tot nieuwbouw omdat een centrale locatie goedkoper en efficienter zou zijn. De bevolking kwam vervolgens massaal in opstand tegen het plan. Dat uiteindelijk gewoon doorging, ook omdat de prefab onderdelen al besteld bleken voordat de uiteindelijke beslissing beklonken kon worden.

Afgelopen donderdag was er dan de voorlopige afrekening van het kantoor, maar ook nu werden de voor- en tegenstanders het niet eens over de kosten en baten. Voorstanders voeren aan dat het gebouw er uiteindelijk staat voor aanmerkelijk minder geld dan vooraf gedacht, af te meten aan de bijna drie miljoen die nog over is van het budget van vijfentwintig miljoen.

Complimenten moeten er volgens diezelfde voorstanders daarom ook richting voormalig wethouder Roy Pamboer, die het plan verzon, maar er halverwege uitvoering ook over struikelde. De afgelopen weken voerden voorstanders daarom een campagne voor eerherstel van Pamboer, die zich -toevallig of niet- twee weken geleden ook weer begaf in het publieke Heuvelrugse domein; hij trad toe tot het bestuur van ondernemersvereniging Zakelijk Heuvelrug.

Volgens de huidige VVD-fractlieleider Rob Jorg is het mede aan Pamboer te danken dat inwoners niet nog meer ozb-belasting betalen. Want handhaven van de vier dislocaties’ -de oude gemeentehuizen in Maarn, Amerongen, Leersum en Driebergen- was volgens Jorg nog duurder geweest. ‘Dus is de belastingbetaler nu beter af,’ aldus Jorg.

‘Die conclusie laat ik aan u,’ reageerde verantwoordelijk wethouder Boonzaaijer, die het bijzonder zei te vinden dat juist hij- die vooraf en gedurende de bouw een van de grootste criticasters was- ‘de bonnetjes’ mag overleggen. ‘Maar ik doe het met plezier.’  De minderkosten van bijna 3 miljoen noemde Boonzaaijer ‘een mooi gegeven’, maar volgens hem grotendeels te danken aan de crisis in de bouwwereld, waardoor een fors aanbestedingsvoordeel bereikt was.

Voor de tegenstanders staat er nog altijd een gebouw dat nooit gebouwd had moeten worden, omdat het door de exploitatielasten van 1,5 miljoen jaarlijks de gemeentelijke belastingen opstuwt. Het had in elk geval nooit zo groot gebouwd hoeven worden, zeggen de wat mildere tegenstanders, wijzend op het voorste van de drie gebouwen. Dat bleek overbodig nog voordat er een steen van gelegd was, waarna Pamboer -die daarover niet transparant zou zijn geweest- het veld moest ruimen.

Dat er inderdaad geld over is -of in de gedachten van tegenstanders: minder teveel is opgemaakt-  moet sowieso nog blijken, vindt de aanvoerder van de protesten van vier jaar geleden, Anne van Doorn. In zijn gebruikelijke volzinnen vergeleek hij de hele financiering met de nieuwe Iphone die zijn dochter wenst, omdat het oude model haar niet meer zint. ‘Zij zegt: ik heb tweehonderd euro gespaard, ik krijg waarschijnlijk tweehonderd euro op mijn verjaardag, en de laatste tweehonderd euro mogen jullie bijpassen.’

Met dat waarschijnlijk en bijpassen doelde Van Doorn op de opbrengsten van de oude kantoren, die zeven miljoen euro moeten opbrengen om de financiering alsnog rond te krijgen, anders moet alsnog elders geld gezocht worden. Boonzaaijer zei te betwijfelen of die opbrengst wel gehaald wordt. De gemeente zou er in elk geval van moeten leren, vond Boonzaaijer: ‘Dat we de inwoners voortaan een echte keuze voorleggen, inclusief bedragen. En dat we dat beter financieren. De tijd heeft geleerd dat je de huid niet moet verkopen voordat je de beer geschoten hebt. En dat is hier wel gebeurd.’

Dat de kosten meevallen ligt behalve aan het aanbestedingsvoordeel en aan ambtelijk projectleider Werkman -die de uitgaven volgens alle betrokkenen als een leeuw heeft bewaakt- ook een beetje aan hemzelf, zei Boonzaaijer met zoveel woorden: ‘Dat is de opbrengst van de grote weerstand tegen het plan. Daarom is gezorgd voor een goede projectbewaking, en hebben we er met zijn allen bovenop gezeten.’

Boonzaaijer zei verder niet te lang terug te willen kijken op een financiele constructie met een ‘hoog theoretisch gehalte’, maar liever vooruit te kijken. Daarom is hij alvast begonnen met het ontwarren van de financiele kluwen rond het kantoor, om alles daarna ordentelijk, beheersbaar en begrijpelijk in de begroting te stoppen. ‘Want dat biedt veel meer transparantie. Hier was een financiering in elkaar gezet die niet voor herhaling vatbaar is.’

Anne van Doorn toonde zich redelijk tevreden over de transparantie van Boonzaaijer,  al vond hij dat de inwoners uiteindelijk wel recht hebben te weten hoe groot de gedeelde smart nu werkelijk is.  Wim Doelman -een andere voorname tegenstander- vond dat de gemeente alsnog het boetekleed moet aantrekken. ‘We zijn beleidsruimte kwijt geraakt door deze investering. Ik pleit ervoor dat openlijk te communcieren, duidelijk te maken dat het niet nodig was zoals het is gebeurd. Dan krijg je weer begrip bij de burgerij en kun je weer van gedachten wisselen.’

 

Lees ook:
Gemeentekantoor: nog meer geld over
Gemeentekantoor: nog steeds geld over
Nieuw gemeentekantoor nu al te groot
Verkoop Amerongs gemeentekantoor ook teruggedraaid
College: Kosten gemeentekantoor vallen nog meer mee
Gefronste wenkbrauwen rond toch niet zo duur gemeentekantoor
Geen feest bij opening nieuw gemeentekantoor
Pamboer stapt op; strijdbijl nog niet begraven
Pamboer: Voldoende animo kopers voor oude gemeentehuizen