Agenda

Keizerlijke paaseieren schitteren in Huis Doorn

(ingezonden door Huis Doorn)

DOORN – De komende Paasdagen biedt Huis Doorn bezoekers de kans de prachtig versierde porseleinen paaseieren van keizer Wilhelm II te bewonderen. Op zondag 5 en maandag 6 april kunnen kinderen aan de slag om zelf eieren te versieren.

In de week voor en na Pasen zijn de fraaie porseleinen eieren verspreid over heel Huis Doorn te vinden. Bezoekers krijgen een flyer mee met foto’s en informatie over de keizerlijke eieren. Ook kinderen kunnen meespeuren. Zij ontvangen een leerzame tekenopdracht die ze aan het eind van de rondleiding kunnen inleveren tegen een passende beloning.

Russische Traditie
De Pruisische koning Friedrich Wilhelm III, overgrootvader van keizer Wilhelm II, begon als eerste met het schenken van paaseieren. Zijn oudste dochter was getrouwd met de latere tsaar Nicolaas I. Aan het Russische hof was het al eeuwen de gewoonte eieren cadeau te geven met Pasen. Beroemd zijn de Fabergé-eieren van hofjuwelier Peter Carl Fabergé die nu miljoenen euro’s per stuk waard zijn.

Koning Friedrich Wilhelm nam de Russische traditie over, maar paste die een beetje aan. De eieren die men elkaar aan het Pruisische hof met Pasen gaf, waren gemaakt van porselein en beschilderd met o.a. afbeeldingen van paleizen en belangrijke momenten in de familie.
Keizer Wilhelm II was erg kritisch over de schilderingen op zijn eieren. Het beschilderen moest zo precies dat het vaak een heel jaar duurde om ze te versieren.

Tijdens zijn ballingschap in Doorn bewaarde Wilhelm II sommige eieren in zijn werkkamer. Als hij naar de eieren keek, dacht hij met weemoed terug aan de glorieuze heerschappij van zijn familie.

Op beide Paasdagen zal op het landgoed in café-restaurant de Oranjerie voor €21.50 een Paasbrunch worden geserveerd. Reserveren kan via: info@oranjerie.nl of tel. 0343 – 412 342.

Afgelopen jaar trok Huis Doorn het hoogste aantal bezoekers in 12 jaar tijd. Ruim 35 duizend mensen bezochten het landhuis waar de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, tot aan zijn dood in 1941 woonde.

Museum Huis Doorn is woensdag t/m zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Meer informatie: www.huisdoorn.nl