Doorn

Arboretum krijgt achterdeur

In de stromende regen werd vorige week zondag de nieuwe achterdeur van het Doornse Arboretum officieel geopend. Die achterdeur biedt toegang tot een al even nieuwe wandelroute. Die wandelaars het Arboretum in en uit moet lokken.

Een verborgen parel, zo noemde Leen Doeve van stichting De Voetstap het Doornse bomenparadijs Von Gimborn Arboretum. Verborgen, omdat het aan alle zijden omgeven wordt door een hoog hekwerk. En een parel, omdat je binnen ziet hoe mooi het er is, met slingerpaden, heuveltjes en veel monumentale, soms zelfs bizarre bomen. Maar slechts weinigen weten de weg naar binnen te vinden.

‘Eigenlijk heb ik een hekel aan hekken,’ zei Doeve,  die de stichting ooit oprichtte om hekken te openen en slootjes te overbruggen. Zodat al die Heuvelrugse landgoederen aan elkaar worden gelinkt en je niet telkens heen en terug hoeft over hetzelfde pad. Zodat je ommetjes kunt maken, zoals De Voetstap tien jaar geleden ook voor elkaar kreeg met klompenpad Aderwinkelpad.

Met het zondag geopende tourniquet -Frans voor draaihek- aan de oostzijde van het Von Gimborn Arboretum is daar een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Een bescheiden hoofdstukje, want je kunt er niet in, alleen uit. In het Arboretum kom je alleen via de hoofdingang, de achterdeur is er voor nieuwe verbindingen, zegt Hector de Beaufort, voorzitter van het Gimborn Arboretum. ‘We moeten rond het Arboretum wel een omheining hebben. Maar dit is een opening naar de maatschappij. En we willen die voetstappen voortzetten, richting Huis Doorn.’

Het tourniquet -uitgevoerd in glimmend, gitzwart staal- kwam er op dankzij een gift van €10.000 van het Rabobank Streekfonds, dat met de gift ook een strak bruggetje over de sloot heen legde. Met achterdeur en bruggetje opent zich een nieuwe wandelroute. Nadat je eerst het Arboretum hebt bezocht kies je voor een korte variant -vijf kilometer door de bossen rond kasteel Moersbergen- of voor en een iets wildere 12 km-variant, die je dieper het Langbroekerweteringgebied in lokt, over de Gooijerdijk en dwars door landgoederen Leeuwenburgh, Weerdesteyn en Hindersteyn. En weer terug naar Moersbergen, waar je auto of fiets staat. En de bus stopt.

De wandelingen zijn uitgezet door De Voetstap, in samenwerking met het Utrechts Landschap. ‘We willen graag die verbindingen leggen tussen de bossen aan de noordkant van de N225 en de landgoederen aan de zuidkant,’ aldus Doeve van De Voetstap. De route moet bezoekers van het Arboretum verleiden door te lopen tot buiten de hekken. Maar vooral moeten tourniquet, bruggetje en wandelroute de langereafstandwandelaars verleiden ook een bezoekje aan het Arboretum te brengen.

Bestuurslid Frans ter Maten zei eerst de wenkbrauwen te hebben gefronst toen de aanvraag voor ‘een tourniquet’ binnenrolde. ‘Maar na het lezen van de beweegredenen werden we er heel erg warm van. Daarom doen we deze gift graag. En kom gerust met een volgende voorstel om de verbinding met Huis Doorn te maken.’

 

De wandelfolder -gemaakt door STIP en Hillridge- is verkrijgbaar bij de Doornse VVV-winkel, Huis Doorn, boekhandel Jacques Baas in Driebergen, Readshop te Doorn en bij het Gimbornarboretum zelf.  Je kunt de folder ook downloaden vanaf de website van De Voetstap.