Heuvelrug

Heuvelrug huurt tweede particuliere agent in

Omdat het werk de huidige particuliere agent teveel wordt huurt de gemeente Heuvelrug nog een tweede in. ‘Een overheid mag toch weten waar zijn inwoners zich bevinden.’

Sinds vorig jaar huurt Heuvelrug voor €60.000 per jaar een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) in om werk op te knappen waar de reguliere politie niet aan toe komt. Dan gaat het om inwoners die melden dat er geparkeerd wordt op groenstroken, of om het in toom houden van groepen jongeren in Driebergen.

‘Om te voorkomen dat die jongeren dingen doen waar de politie dan weer voor moet komen,’ aldus burgemeester Naafs, die erg tevreden is over de eerste BOA Gert-Jan Visser-Aalbers. ‘Iemand die de mensen op een goede, fatsoenlijke manier aanspreekt en niet meteen het bonnenboekje trekt.’

Volgens Naafs komt Visser echter om in het werk, reden om een nog een BOA in te huren bij hetzelfde particuliere bedrijf. De gemeente kan Vissers nieuwe collega -hij is sinds dinsdag al aan het werk- het komende half jaar nog betalen vanwege een meevaller: het krijgt €26.468 terug van de VRU: de Veiligheidsregio Utrecht, ofwel: de gemeenschappelijke brandweer en politie.

Maar Naafs wil de particuliere agent ook daarna gewoon houden, de burgemeester zal de gemeenteraad daarom komend najaar bij hun integrale afweging vragen de uitgave voor de tweede BOA structureel te maken. ‘Vind je een BOA belangrijk of vind je iets anders belangrijker,’ voegt financieel wethouder Van Dongen toe.

Adrescontroles

De BOA’s zullen ook de ambtenaar van burgelijke stand begeleiden als die vaker op adrescontrole gaat. De Rijksoverheid wil graag dat de gemeente meer adrescontroles houdt, daarvoor is ook weer een geldpotje gemaakt waaruit de BOA gedeeltelijk betaald kan worden. ‘Dan gaat het om risicoadressen. Woningen die leeg staan, brievenbusadressen, adressen waarvan mensen met onbekende bestemming zijn vertrokken,’ aldus Naafs.

Volgens wethouder Van Dongen gaat het om een beperkte lijst, waar ook adressen bij staan van mensen die een uitkering ontvangen of mensen waarvan vermoed wordt dat ze langer in het buitenland verblijven, waar ze eigenlijk geen AOW opbouwen. ‘Van die adrescontroles heeft de gemeente zelf geen profijt, wel de uitkerende instanties,’ aldus Van Dongen, die toevoegt dat andere gemeenten nog verder gaan. ‘Die checken ook het energievebruik van de inwoners. Een overheid mag toch weten waar zijn burgers zich bevinden?’