Heuvelrug

Driebergse bieb in juli naar Buzziburg

Het Driebergse filiaal van bibliotheek ZOUT verhuist per 1 juli naar het verbouwde postkantoor aan de Buzziburglaan. Daar is het een stuk kleiner, maar wel beter toegankelijk en betaalt ZOUT half zo veel huur.

Het voormalige postkantoor werd twee jaar geleden voor ongeveer €1,5 miljoen overgenomen van TNT, door administratiekantoor Van Asselt. Die trok al begin dit jaar in het strak verbouwde pand, dat een monumentenstatus heeft. Eerder was er een plan om het pand om te bouwen tot een soort dorpshuis, maar dat strandde uiteindelijk in stroperige politieke en gemeentelijke procedures.

Ook in dat plan was overigens een plekje gereserveerd voor de Driebergse bibliotheek, die in het nieuwe onderkomen behalve winst via een grotere zichtbaarheid en toegankelijkheid ook de huurkosten halveert. De bibliotheek gaat daardoor wel terug van 900m2 naar 300m2. ‘Maar dat vangen we op door een slimme inrichting,’ aldus directeur Mariet Wolterbeek.

Het huurcontract van het huidige onderkomen -in het ABC-gebouw schuinboven de Driebergse AH aan de Hoofdstraat- loopt nog wel door tot eind 2015. ‘Dus zullen we een deel dubbele huur betalen. Daarover onderhandelen we nog met ABC, ‘ aldus Wolterbeek, die eigenlijk al per april had willen verhuizen, maar wat langer nodig had om uit te zoeken of er niet verplicht aanbesteed moest worden.

Net als in andere dorpen gaat de bibliotheek in het nieuwe gebouw samenwerken met het servicepunt van het lokale dorpsteam, waarin zorgverleners samenwerken en kantoor houden sinds de op 1 januari gedecentraliseerde zorg.

Zo’n servicepunt heeft voornamelijk een ‘portaalfunctie’, aldus wethouder Nijhof eerder dit jaar. De zorgverleners houden wel kantoor in het servicepunt, maar verwijzen eerst door naar een gezinsregisseur die op bezoek gaat bij de client. ‘Idealiter willen we gesprekken niet op die servicepunten laten plaatsvinden, maar thuis aan die zogenaamde gekantelde keukentafel. Daar wordt gekeken wie we nodig hebben uit het dorpsteam voor die persoon of dat gezin. Want dat is wat we willen: een gezin, een plan, een regisseur.’

De servicepunten in andere dorpen zitten al in de cultuurhuizen in Doorn (Pleiade) en Leersum (de Binder), de nieuwe Allemanswaard in Amerongen en de Twee Marken in Maarn. Volgens wethouder Nijhof kiest de gemeente daarmee voor laagdrempelige toegang. ‘Dan is de keuze voor cultuurhuizen een logische; daar zit de reuring, daar loop je gewoon binnen als je naar het empowermentteam moet, of naar de bibliotheek. Ik geloof erg in die meerwaarde.’

Net als andere bibliotheken in Nederland staat ZOUT (Zuid Oost Utrecht) al langer onder vrij hoge bezuinigingsdruk. Om dat op te vangen bezuinigt de bibliotheek voornamelijk op vierkante meters, zoals eerder ook in Doorn gebeurde, waar de bibliotheek zich terugtrok tot de randen van de centrale hal. Door samen te werken met de dorpsteams -die een deel van de huur betalen- kan er verder worden bezuinigd.

Wethouder Nijhof heeft groot vertrouwen in de bibliotheek, daarom is ZOUT dit jaar ook nog onderaannemer voor het gemeentelijk budget voor cultuur, een potje van een slordige €70.000. Volgens de wethouder transformeert de bibliotheek langzamerhand van boekenuitlener tot wat hij ‘een laagdrempelig waardevrij informatiepunt’ noemt.

Volgens Nijhof is het cultuurpotje in goede handen bij ZOUT, al zegt hij voor de toekomst wel te willen bekijken of de constructies met de bibliotheek wenselijk zijn, aan alle voorwaarden voldoen en niet eigenlijk aanbesteed zouden moeten worden.