Heuvelrug

Respijt voor Ontdekkingsreis

Basisschool Ontdekkingsreis krijgt toch weer extra tijd een nieuw nieuwbouwplan voor de school uit te werken. 

Ontdekkingsreis wil graag een nieuwe school voor 150 leerlingen bouwen in nieuwbouwwijk Groene Tuinen. Daar ligt een bouwvlek die was bedoeld voor nieuwbouw van de Christelijk-Gereformeerde kerk, maar die wil bij nader inzien verhuizen naar de Immanuelkerk, vorig jaar verlaten door de een kerkgenootschap van de PKN.

De bouwvlek van de kerk, rond de plaats waar vorig voorjaar twee bomen vijftig meter werden verplaatst

Volgens wethouder Veldhuizen is nieuwbouw in de Groene Tuinen te duur, de gemeente zou behalve het ophoesten van de nieuwbouwsom ook de bouwvlek (€633.000) weer terug moeten kopen van de Christelijk-Gereformeerde kerk. Maar gisteren kwam er een email van kerkbestuurder -en ex-wethouder- Wim Van Wikselaar, die vroeg om extra tijd om een oplossing uit te werken ‘waarbij er voordeel (ook in financiele zin) voor de gemeente, de inwoners en de school te boeken is.’ 

Wat die oplossing precies behelst willen school en kerk nog niet onthullen, wel heeft het idee de sympathie van de gemeenteraad, die met de door Veldhuizen aangedragen oplossing nogal in zijn maag zit. Die oplossing bestaat uit vernieuwbouw van een oude school aan het Driebergse Jagerspad voor ongeveer 62 leerlingen. Groeien kan de school eventueel later, door de rest van het gebouw op eigen kosten te renoveren.

Maar leerkrachten, bestuur en ouders van de Ontdekkingsreis vinden dat de school direct voor meer leerlingen vernieuwbouwd moet worden, omdat de Ontdekkingsreis nu al ruim 90 leerlingen telt en wil doorgroeien naar 150.

Liever ziet de Ontdekkingsreis nog nieuwbouw verrijzen, ook omdat de ruimtes in de oude school ruimtelijk ongeschikt zouden zijn voor de moderne manier van lesgeven van de bijzondere school. Verder heeft de Ontdekkingsreis moeite met de locatie Jagerspad, omdat de tegenover gelegen Valkenheuvel daar liever geen nieuwe school ziet verrijzen. 

Wethouder Veldhuizen ging gisteren akkoord met een extra twee weken voor de plannen van kerk en Ontdekkingsreis, die vanwege vakanties waarschijnlijk uitmonden in drie maanden. In september is er bovendien een gemeentelijke onderwijsconferentie, die nieuw licht kan brengen op  de wettelijke kaders, prognosecijfers en eerder gemaakte afspraken waaraan Veldhuizen gebonden zegt te zijn.

Anderszijds, gaf Veldhuizen toe, zijn veel van die afspraken ingehaald door de tijd en nieuwe wettelijke kaders. ‘Alles wat in het IHP-plan staat klopt niet meer, ik heb geen kader meer waarbinnen ik kan bouwen.’ 

Volgens Veldhuizen komt het allemaal neer op ‘heel plat gezegd verdelen van de poet, van de ruimte en van de krimp’ en kijken andere Driebergse scholen nogal argwanend tegen een grote Ontdekkingsreis aan: ‘Als ik een Ontdekkingsreis ga bouwen voor 150 leerlingen, dan weten die andere scholen dat ze 90 leerlingen moeten gaan inleveren.’  

 

Lees ook:
Ontdekkingsreis boos over ‘genereus’ bod wethouder
Haast voor Ontdekkingsreis:UPDATED
Negen villa’s op terrein FNV/AZC/Ontdekkingsreis
Geen andere optie: Ontdekkingsreis naar Jagerspad
Hoek Engweg wordt Ontdekkingsreis

Ontdekkingsreis: We willen nu een nieuwe school

Dolfijn Zuid naar Noord. Leeg schoolgebouw voor Ontdekkingsreis