DriebergenHeuvelrug

Wethouder: Reehorst betaalt ‘prima prijs’ voor H26

Het Driebergse landgoed De Reehorst betaalt ‘een prima en eerlijke prijs’ voor de boerderij Hoofdstraat 26, zegt de Heuvelrugse wethouder Veldhuizen. De VVD wil niet dat toekomstig eigenaar Triodosbank er een windmolen plaatst.

Hoeveel De Reehorst precies betaalt voor de boerderij langs de Driebergse oprit naar de A12 wil de wethouder nog niet zeggen, maar volgens ingewijden gaat het om een bedrag tussen de anderhalf en twee miljoen euro. Daarvoor moet De Reehorst wel beloven dat het binnen de randvoorwaarden blijft die de gemeente samen met inwoners heeft vastgesteld. Die voorwaarden blijven van kracht als Triodosbank volgend jaar landgoed De Reehorst overneemt om er een nieuw binnenlands hoofdkantoor te bouwen.

In die randvoorwaarden moeten de zeven hectares rond de boerderij tussen A12 en het landgoed zelf groen en agrarisch blijven, net zoals de gemeente Driebergen voor ogen had  toen het de boerderij vijftien jaar geleden om ‘strategische redenen’ opkocht. Driebergen wilde vooral voorkomen dat een grote retailer als Ikea, Intratuin of McDonalds zich op de A-locatie zou kunnen vestigen.

Boerderij Hoofdstraat 26, met voormalig wethouder Homan aan de start van het participatieproces over de toekomst van het gebied

Dat lijkt gelukt met de verkoop aan Reehorst/Triodos, hoewel SP en lokale partij BVH de randvoorwaarden flinterdun vinden. BVH-fractieleider Streekstra vreest daarom zelfs dat Triodos op enig moment een transferium zou kunnen bouwen op het gebied. ‘Daar moeten we toch een graantje van meepikken, met wat zij daar gaan verdienen. Dat kan ik nu niet terugvinden in de lage prijs.’

Die vrees heeft wethouder Veldhuizen niet. ‘De Reehorst betaalt de taxatiewaarde en daarmee een prima en eerlijke prijs, gezien de voorwaarden die we hier zelf vastleggen: agrarisch en geen gebouwen erbij. Als ik de randvoorwaarden nog strakker omschrijf moet ik terug, om opnieuw te onderhandelen over de prijs.’

Triodos wil graag dat het landgoed -inclusief het nieuwe hoofdkantoor en het bestaande congrescentrum Antropia- zelfvoorzienend wordt en wil daarom gewassen gaan verbouwen op de hectares die het van Heuvelrug koopt. Ook wil Triodos er energie opwekken, met een zonnepark van 3000m2 en mogelijk ook een windturbine. Dat laatste is tegen het zere been van de lokale VVD. ‘Ik denk dat we ons dood moeten vechten om geen windmolens hier te krijgen,’ aldus VVD-raadslid Van der Zee, die gisteravond van andere partijen weinig bijval kreeg om de windmolen in de randvoorwaarden uit te sluiten.

Wel uit de randvoorwaarden verdwijnt een parkeerplaats voor tweehonderd auto´s in het gebied. Volgens wethouder Veldhuizen zijn de parkeerplaatsen niet nodig nu de Landelijke Eenheid van de politie -dat nu een parkeerplaatsje huurt naast de boerderij-  al nieuwe parkeerplaatsen krijgt in combinatie met de Driebergse sportverenigingen.

Ook zou een parkeerplaats moeten concurreren met de nieuwe P&R voor 600 auto´s die de NS naast station Driebergen-Zeist bouwt.  Veldhuizen kwam vanavond met een verklaring waarom de bouw van die parkeerplaats al enige tijd op zich laat wachten. ‘De NS wil terug naar een kleinere parkeerplaats omdat ze een garage voor 600 niet exploitabel denkt te krijgen.’

Lees ook:

Deal Heuvelrug-Triodos leidt opnieuw tot veel woede
Stichting: Reehorst geen stroman van Triodosbank
Kandidaatkopers H26 boos over onderhandse verkoop
Heuvelrug verkoopt H26 aan Triodos