Heuvelrug

RTL: Aangiftes Heuvelrug vaak prullenbak in

Uit onderzoek van RTL-nieuws blijkt slechts een op de vijf aangiftes op de Heuvelrug tot de aanhouding van een dader te leiden. Twee op de vijf aangiftes blijven onopgelost, twee gaan rechtstreeks de prullenbak in.

Volgens de onderzoekers van RTL-nieuws wisten rechercheurs de afgelopen twee jaar in slechts 179 (19%) van 923 aangiftes een dader of verdachte aan te houden. In 397 gevallen verdween de aangifte direct de prullenbak in, in 347 gevallen werd wel onderzoek gedaan, maar leidde dat onderzoek niet tot aanhouding van een verdachte.

Met de score van 19% -landelijk gemiddelde is 37%-  scoort Heuvelrug opvallend laag in de statistieken. Wat betreft politiedistrict Heuvelrug scoort ook Renswoude (18%) laag, Wijk (42%), Rhenen (32%) en Veenendaal (33%) liggen dichter rond het landelijk gemiddelde.

RTL Nieuws onderzocht ruim 360.000 aangiftes die tussen april 2012 en januari 2014 bij de politie in geheel Nederland binnenkwamen en kwam daarmee tot deze statistieken. Omdat de minister van Veiligheid en Justitie de gegevens aanvankelijk weigerde te verstrekken deden de onderzoekers een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Volgens de politie zijn de ongeschikt voor de interpretatie van de onderzoekers. 

Overigens staan de laatste weken borden met lichtkranten die inbrekers en autodieven moeten ontmoedigen opgesteld langs Heuvelrugse invalswegen. Doorgaans gaat zo’n campagne vergezeld van een apparaat dat kentekens scant en geregistreerde criminelen van de weg haalt. Voor de laatsten zou dat een reden zijn de afslag over te slaan. Burgemeester Naafs meldde vorig jaar een opvallende daling van het aantal woninginbraken na zo’n campagne, maar wist dat destijds niet te staven met harde cijfers.