Heuvelrug

Maak uw tuin tot een groene oase

(ingezonden door IVN)

Zeist/Driebergen – IVN Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert vanaf 20 oktober een cursus Tuinreservaten. In zes dinsdagavonden en twee zaterdagochtenden leert u hoe u uw eigen tuin, klein of groot, kunt omtoveren in een plek waar behalve uzelf, ook kleine dieren graag komen.
Planten en bomen trekken allerlei dieren uit de omgeving aan. Vlinders die rondfladderen, vogels die een uitkijkpost, nestplek of voederplaats zoeken, egeltjes die door de tuin scharrelen wanneer de schutting niet te dicht is. Uw tuin of balkon wordt nog gastvrijer wanneer u aandacht besteedt aan dieronderkomens die soms makkelijk te maken zijn. Met wat basiskennis over vogels, zoogdieren en hun biotopen, insecten, spinnen, vlinders, bijen en wat eenvoudige hulpmiddelen komt u al een heel eind. Als u een poel of vijver in uw tuin heeft, ziet u weer heel andere diersoorten zoals libellen, kikkers en misschien wel kleine watersalamanders.
Eigenlijk hoeft u niets over natuur of tuinieren te weten. De cursus neemt u stap voor stap mee. Hoe bescheiden uw tuin ook is, u kunt er altijd een tuinreservaat van maken. Het hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Een veelgehoorde opmerking in de cursus is niet voor niets: “Een stenen tuin is veel duurder dan een groene tuin.”
Veel onderhoud kost een tuinreservaat niet. Ervaren docenten laten u zien hoe dat kan.
De kosten bedragen € 95,00 p.p. U krijgt hiervoor 6 lesavonden (inclusief thee/koffie), 2 excursies, een cursusmap en het handboek Diervriendelijk Tuinieren.

De cursus vindt plaats op 20 oktober, 3, 17 en 21 november, 1,8 en 15 december van 19:30-22:00.
Locatie: De Witte Huisjes, Kerkpad 3, 3981 EM Bunnik. De excursies vinden plaats op 24 oktober en 21 november van 9:30 -12:30. Inschrijven voor 30 september, voor inschrijfformulier en voorwaarden zie www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn