Ingezonden

Handje helpen in de historische tuin Huis te Maarn

(ingezonden door LEU)

Komt u ook een handje helpen in de historische tuin van Huis te Maarn?
Wilt u ook eens wat anders zien dan asfalt, betonen gebouwen en stadstuintjes? Verscholen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, tussen Maarn en Doorn ligt landgoed Huis te Maarn. Het landgoed is samen met Landschap Erfgoed Utrecht opzoek naar vrijwilligers die de familie van Huis te Maarn willen helpen met het onderhouden en behouden van de historische tuin en het omliggende landgoed. Geïnteresseerd? Meld u aan voor de kennismakingsdag op dinsdag 6 oktober 2015

Huis te Maarn is tussen 1906 en 1907 ontstaan toen echtpaar Blijdenstein-van Heek een tuin en park liet aanleggen op een heidevlakte bij Maarn, door tuinarchitect Petrus Hermannus (Pieter) Wattez. In 1915 werd het huidige witgepleisterde landhuis gebouwd, op de plaats waar in eerste instantie een theehuis stond. Rondom het huis en de historische tuin- en parkaanleg liggen bossen en weilanden. Het totale landgoed is ca. 200 ha groot. De huidige bewoners onderhouden de historische tuin en park nog steeds helemaal zelf, maar zij kunnen wel wat hulp gebruiken bij het snoeien van de taxussen en rododendrons, het zichtbaar houden van de zichtas en het onderhoud aan ornamenten.

Wilt u helpen om deze tuin zijn historische aanzien te laten behouden? Vindt u het leuk om te tuinieren, of wilt u meer leren over de historische tuinaanleg van Huis te Maarn en uw kennis daarna inzetten voor het behoud? Heeft u af en toe doordeweeks tijd? Ook als u wilt helpen met andere, op het landgoed voorkomende, werkzaamheden dan bent u van harte welkom. Of u nu graag in een groep en liever (soms) alleen werkt, er is een grote verscheidenheid aan werkzaamheden, dus er is altijd een passende klus te vinden.

Op dinsdag 6 oktober 2015 vindt er een kennismakingsdag plaats op het landgoed. U wordt rondgeleid over het landgoed, maakt kennis met de familie en de andere vrijwilligers en gaat gezamenlijk aan de slag. Aan het eind van de middag kunt u beslissen of u zich wilt blijven inzetten als vrijwilliger in de nieuwe groep. Meld u aan!