DriebergenHeuvelrug

Verkoop Driebergs gemeentekantoor op stapel

Wethouder Boonzaaijer wil binnen twee maanden weten of de Edese projectontwikkelaar Grootheest het voormalige Driebergse gemeentekantoor nu wel of niet wil kopen, slopen en er een appartementencomplex op bouwen. Volgens de huidige gebruiker -de Eurowinkel-  is verkoop in meerdere opzichten onverstandig. (623 woorden)

De verkoop hangt nu al ruim twee jaar in de lucht. Behalve een wethouderswissel was de complicerende factor lange tijd de brandweerkazerne, die wegens wettelijke aanrijtijden nergens anders in Driebergen herbouwd kan worden en bovendien net voor een slordige drie ton is verbouwd.


het voormalig gemeentekantoor, op een Koningsdag

De kazerne is nu uitgezonderd van de mogelijke verkoop, waarover huidig wethouder Boonzaaijer binnen een of twee maanden uitsluitsel verwacht. ‘Het is tijd om de knoop door te hakken. Er zijn taxatiewaardes uitgewisseld, we weten wat het waard is. Als Grootheest dat bedrag op tafel legt en zijn plan ook aan eisen van ruimtelijke ordening en woningbouw voldoet, hebben we geen enkel argument om hem buiten de deur te houden.’

Volgens diverse bronnen zou het om een bedrag van €850.000 gaan, maar dat kan Boonzaaijer niet bevestigen. ‘Ik ken zelf de taxatiewaarde niet. Het gaat voornamelijk om de grond he.’

de brandweerkazerne, zit vast aan het kantoor, maar is uitgezonderd van de verkoop

Grootheest zou uiteindelijk een appartementencomplex willen bouwen op de grond onder het te slopen gemeentekantoor, nu dus exclusief brandweerkazerne. ‘We moeten wel eerlijk met dat recht van eerste koop omgaan. Dus hebben we Grootheest gezegd: denk na of het nog past. ‘

Dat recht van eerste koop is een erfenis uit Doorn, waar een soortgelijk plan van Grootheest ooit werd afgestemd door de gemeenteraad en later moest wijken voor het nieuwe gemeentekantoor. Naast een afkoopsom van €5,6 miljoen verwierf Grootheest de optie tot eerste koop van het Driebergse gemeentehuis.

Ook voormalig wethouder Homan gaf Grootheest in oktober 2013 ‘nog twee maanden’ om te beslissen of die de optie van eerste koop wilde lichten. Grootheest zelf was zich van die deadline toen niet bewust.

Paniek

Onder de huidige gebruikers van het gebouw – een groep kunstenaars op de bovenverdieping en de Eurowinkel en nog een serie sociaal-maatschappelijke ondernemingen in de benedenverdieping- is lichte paniek ontstaan vanwege een recente brief van de gemeente, waarin gesproken wordt over een opzegtermijn van een maand.

Volgens wethouder Boonzaaijer is de paniek onnodig, omdat er nog heel wat water door de Rijn zal stromen voordat alles rond is met verkoop, bestemmingsplannen en werkelijke sloop- en bouwplannen. Zolang kunnen de gebruikers er antikraak in blijven zitten.

Bovendien bestaat nog steeds de kans dat de verkoop niet doorgaat, zegt Boonzaaijer. ‘Dan vervalt het recht van eerste koop en ontstaat een nieuwe situatie. Ik heb begrepen dat de Eurowinkel het gebouw wel zelf zou willen overnemen.’

Cees van den Broek, achter de kassa van de Eurowinkel

Cees van den Broek, oprichter en dragende kracht van de Eurowinkel – dat boeken en kleding verkoopt voor €1 per stuk, de opbrenst gaat naar studerende kinderen van vluchtelingen-  vindt dat het gebouw sowieso niet in de verkoop moet. De opbrengst zou te gering zijn, terwijl het wel veel goodwill en indirecte gemeentelijke inkomsten -oplopend tot een ton per jaar- teniet zou doen. ‘Dat gooi je toch niet allemaal weg met een overhaaste verkoop van het oude gemeentehuis.’

Volgens Van den Broek – die de Eurowinkel de afgelopen vijf jaar al driemaal moest verhuizen- zou Boonzaaijer er verstandig aan doen af te zien van verkoop. Mocht er wel verkocht worden, zou dat het einde kunnen betekenen van de Eurowinkel. ‘Je kunt je voorstellen dat wij (ik op mijn 69e en onze penningmeester op zijn 75e) geen zin hebben in opnieuw een verhuizing naar een pand waar we dan mogelijk na een paar jaar wéér uit moeten. Dan wordt het echt tijd om me op mijn berg in Andalucia terug te trekken.’