Yemenblog

Bommen op het antieke Baraqish

Saoedische gevechtsvliegtuigen wiepen vandaag in vier afzonderlijke aanvallen bommen op de oude, monumentale stad Baraqish. Volgens een lokale bron van Sabanet is de schade aan de noordelijke stadsmuur en de tempel enorm. 

Bron: Sabanet


foto courtesy Saba.net

Historisch

Baraqish is de ruïne van een heel oude stad, die zijn beste dagen kende in de tijd van Saba (Queen of Sheba), een florerende Zuid-Arabische beschaving waarvan historici het hoogtepunt markeren op vijf eeuwen voor de start van de Christelijke jaartelling. Baraqish was de volgende stad op de handelsroute van Marib noordwaarts.

Onder de relatief jonge ruïnes uit die tijd liggen volgens archeologen nog veel oudere ruïnes van nog eerdere beschavingen. Het zijn voornamelijk Italiaanse archeologen die zich tot de oorlog bekommerden om deze stad, reden dat heel soms een buslading Italiaanse toeristen de stad bezoekt.

Geografisch

Om er te komen neem je halverwege de asfaltroute tussen hoofdstad Sana’a en Marib de asfaltweg linksaf. Je rijdt langdurig tussen stapels bijenkasten en korven door, de streek levert volgens Jemenieten de beste honing (van de wereld). Hier en daar zie je herders of een kleine nederzetting en op het moment dat ik er was (november 2008) ook nogal wat checkpoints.

Baraqish werd destijds bewaakt door de kaartjesverkoper, waarna de verdwaalde toerist vrij door de ruïnes mocht scharrelen. Er was een imposante stadsmuur en er waren veel omgevallen stenen, maar ik herinner me ook een gebouw nog zo intact dat het bewoond werd door een familie.

Als je door Baraqish loopt moet je oppassen dat je niet nog meer in laat storten. Als je toch naar de grond tuurt vind je er behalve millennia oude potscherven ook veel fossielen. Maar die kun je ook kopen van de jongetjes die bij de uitgang op je staan te wachten.

Marib is behalve Saba zelf, de oude hoofdstad dus van de Sheba, ook een semi-woestijnstad waar een deel van de relatief bescheiden Jemenitische oliewinning is geconcentreerd. Verder liggen oostwaarts van Marib grote aquifers, enorme ondergrondse voorraden antiek water. Aan water is in Jemen groot gebrek.

Oorlog

Vorige week werden Marib en de achterlggende provincie terugveroverd door de ‘coalitie’, waarin Saoedische militairen en die van de Golfstaten proberen de vorige Jemenitische regering terug aan de macht te brengen. Bij de slag om Marib lieten tientallen militairen uit de Emiraten het leven.

Marib en al helemaal de uitgestrekte provincie rondom de stad worden bevolkt door vrij autonome stammen. Toch werd de stad eerder dit jaar ingelijfd door de Houthies, op hun zegetocht door Jemen.
Houthies zijn noordelijke zaydi-shi’ieten, die eind vorige eeuw in opstand kwamen tegen jarenlange marginalisering. Door het machtsvacuüm in Sana’a kregen de Houthies de wind in de zeilen en liepen ze Jemen in korte tijd onder de voet.

Met de terugverovering van Marib lijkt de coalitie hoofdstad Sana’a vrij dicht genaderd, maar dat is schijn. De coalitie moet eerst nog de zwaar geforticeerde bergkammen over en dan het hoge, bergachtige hartland van Jemen in.
Daar is het volk niet direct blij met de Houthies, maar nog veel minder blij met de sunnitische Saoedies en hun bombardementen, die veel verwoesten en een aanzienlijk aantal burgerslachtoffers eisen.

 

 

 

Velen weten meer dan een, Abumelle verwelkomt daarom correcties en aanvullingen op dit blog. Liefst hieronder, maar kan ook via abumelleatxs4all.nl