Heuvelrug

Naafs houdt vast aan twee ton voor jubileum

In een memo aan zijn gemeenteraad zegt burgemeester Naafs vast te houden aan de reservering van €200.000 voor de viering van het tienjarig bestaan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Maar de gemeenteraad ligt dwars. (678 woorden)

Donderdag bespreekt de gemeenteraad de twee ton, die begin deze maand -in afwezigheid van de vakantievierende Naafs- tot ophef leidde in gemeenteraad, de sociale media en lokale pers. De lokale Stichtse Courant opende gretig de kolommen voor boze burgers die schande spraken.

Tot ergenis van Naafs, zo liet de burgemeester pas afgelopen week weten, omdat de burgemeestersvrouw hem belette nog in vakantietijd te reageren. ‘Ik moet zeggen dat ik met enige jeuk in mijn bedje op Bali lag.’

Toch erkende Naafs dat het beter was geweest als hij eerder was gekomen met een onderbouwing van de twee ton. ‘Ik heb in elk geval behoefte aan een uiteenzetting. Omdat ik er nu ook op wordt aangesproken in de supermarkt.’

Die uitenzetting bestond uit het zinspelen op initiatiefnemers die zich -na een oproep in Naafs eigen nieuwjaarstoespraak- bij de gemeente hebben gemeld met plannen voor evenementen rond het tienjarig bestaan: muziekverenigingen, wandelclubs, fietstochten, kunstenaars. Ook was het idee ingezonden het Doornse kruispunt af te sluiten voor een gezamenlijk ontbijt. Naafs: ‘Dit is maar een greep, maar wel een onderbouwing van het bedrag.’

Boekwerkje en vuurwerk

Het leeuwendeel van het geld gaat echter zitten in wat Naafs ‘een boekwerkje’ noemt. Dat zou moeten worden gemaakt door de inwoners zelf, om later bij elk huishouden op de deurmat te vallen. ‘Met allerlei bijzonderheden over de gemeente.’ Dat is volgens Naafs en zijn wethouders goed voor de binding tussen de dorpen.

Ook noemde Naafs de mogelijkheid van een groot Heuvelrugvuurwerk, mede ingegeven door de overlast die tegenwoordig door mensen wordt ervaren rond het individuele vuurwerk met oud en nieuw.  Driebergen zou de locatie moeten zijn voor het centrale vuurwerk, dat ook eerder of later in het jaar kan plaatsvinden

‘Zo zijn we tot die twee ton gekomen. Maar u bepaalt de kaders en hoeveel u daar aan wilt uitgeven,’ aldus Naafs vorige week tegen zijn gemeenteraad, die hij nog wel een vermaning toevoegde. ‘Ik hecht eraan dat het woord feestje of bobofeestje niet meer in de mond wordt genomen.’

Sociale radar

Eergisteren bevestigde Naafs zijn plan nog eens in een schriftelijk memo aan de gemeenteraad, die er morgenavond over spreekt. Dat het budget van twee ton daarbij ongehavend de eindstreep haalt lijkt onwaarschijnlijk, gezien de politieke schoten voor de boeg al vorige week.

BVH-raadslid Veldhuizen beperkte zich tot de constatering dat het Naafs ontbreekt aan een sociale radar.  Volgens SP-fractievoorzitter Van Geijtenbeek had Naafs zich moeten realiseren ‘wat een gevoel dit bij de mensen oproept.’

De enige die Naafs nog enigszins steunde was Christeunie-fractieleider Karssen, die pers en oppositie framing verweet: ‘Want gaat het hier nu om een feestje of om een investering in de samenleving?’

Fractieleider Jorg van Naafs’ eigen VVD vroeg zich juist hardop af ‘of we wel geld voor vuurwerk beschikbaar moeten stellen. In het algemeen innen we belastinggeld voor een belangrijk doel. En in het algemeen is dat een probleem. Ik vraag me af: hebben we een probleem met de verbinding in en tussen de dorpen. Bovendien hoor ik u zaken noemen waarvoor elders in de begroting al geld voor is.’

Jorg kreeg in elk geval Veldhuizens BVH mee met de suggestie de twee ton -vier euro per inwoner, of 0,185 % van de totale Heuvelrugbegroting van €108 miljoen – terug te geven aan de inwoners. Jorg: ‘Het komt ongeveer overeen met 2,5% OZB-verhoging en is er geen mooier cadeau dan geen OZB- verhoging?’

De coalitiepartijen hielden het kruit rond het impopulaire plan nog even droog, met uitzondering van CDA-fractieleider Broekhuis. Zij voelt er ook wel voor het geld terug te geven aan de inwoners: ‘In een tijd dat mensen de broekriem moeten aanhalen en soms elk dubbeltje moeten omkeren voelt dit niet goed. Misschien is het wel een goed idee de lasten te verlichten.’

Lees ook:
De Mastodont
Niet iedereen op de Heuvelrug wil feest