Heuvelrug

(offtopic) Hoe je in Syrië het vege lijf redt

En nou weten we wel even genoeg over Parijs, Molenbeek en Haarlem. Nu weer even tijd voor Syrië, waar het dagelijks leven echt lijkt op Russisch roulette. Een eenvoudige walkytalky kan dan levens redden. De قبصة beschermt je tegen de قصف

Hillridge’s alter ego Abumelle mailde, belde, faceboekte en whappte afgelopen week met bronnen in Syrië over het dagelijks leven, waar de walkytalky tegenwordig een grote rol in speelt. Dat verhaal lees je -als je wilt-  op Blendle of op ReportersOnline. Abonnees lezen het stuk op de achterkant van Hillridge.  Hieronder vast het intro:

 

Elke familie moet er een hebben: een قبض of qabdha: walkytalky. Een zwart ding, formaat mobiele telefoon van voor de eeuwwisseling. Hij is altijd in de buurt, ligt naast het ontbijt, de koffie, het pakje sigaretten, als nieuw broertje van de afstandsbediening.

Er komen krakende stemmen uit, die rustig waarschuwen voor wat er vanuit de lucht komen gaat. ‘Nafadh‘, zegt de laatste stem: Uitgevoerd, de schutter heeft losgelaten. Dan volgen vier seconden gespannen stilte, voordat duidelijk is waar het explosief zich precies inboort. Lees verder op Hillridge of op Blendle of op ReportersOnline